Opis
Kawa Etiopia Djimmah
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Kaffa
Gatunek: Arabica
Metoda pozyskiwania: Naturalna (suszona na słońcu)
Wysokość upraw: 1650 – 2000 m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: niska
Profil smakowy: cytrusy, kwiaty, winna kwasowość
Dlaczego Arabica Etiopia Djimmah?
Etiopia jest nie tylko miejscem narodzin kawy, ale największym producentem kawy w Afryce. Chlubi
się również tytułem największego konsumenta w Afryce. Ten egzotyczny naród produkuje jedne z
najbardziej zróżnicowanych i wyrafinowanych kaw na świecie. W Etiopii uprawia się tylko kawę Arabica, ale różnorodność poszczególnych odmian, z których wiele wciąż rośnie dziko i nieodkryta, jest bezkonkurencyjna na całym świecie.
Kawa prawdopodobnie zaczęła być eksportowana z Etiopii już w XVII wieku, choć handel zaczął nabierać znaczenia dopiero w XIX wieku. Natomiast dziś nie można przecenić znaczenia kawy dla gospodarki kraju. Szacuje się, że przemysł kawowy zatrudnia około 15 milionów Etiopczyków, a kawa stanowi blisko 70% wszystkich dochodów z eksportu.
W Etiopii stosuje się trzy „systemy produkcji” kawy. Pierwszy to “kawowe lasy” w których miejscowa ludność zbiera jagody dziko rosnących krzewów. Ogrody kawowe – uprawiane na małych poletkach (zwykle mierzonych raczej krzewami, niż hektarami) wraz z innymi uprawami oraz plantacje kawowe. Zdecydowaną większość kawy w kraju uprawia się w małych ogrodach.
Kawa w Etiopii była tradycyjnie przetwarzana na sucho, ale obróbka mokra staje się coraz bardziej popularne. Nawet 50 procent kawy jest przetwarzane w ten sposób. Taka metoda obróbki pozwala podkreślić delikatne, kwiatowe nuty, z których znana jest kawa w tym kraju.
Djimmah (Jimma) to miasto leżące w regionie Kaffa, od którego nazwy wzięła się Do dziś ten region jest jednym z większych producentów kawy. Kawa Etiopia Djimmah rośnie na wysokości 1650 – 2000 m n.p.m. To idealny klimat do uprawy kawy. Krzewy rosną dobrze chronione przez większe drzewa, które zapewniają cień od południowego słońca i wilgoć.
Kawa Etiopia Djimmah to unikalna kawa, uważana za odmianę najbliższą smakowi oryginalnej dzikiej rośliny. Jej łagodny charakter równoważy subtelną kwasowość. W smaku przeważają kwiatowe nuty z akcentem kakao.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.