Kawa Etiopia Djimmah

19,00 68,00 

Kawa Etiopia Djimmah rośnie w południowej części Etiopii w rejonie Kaffa. Dzikość tej kawy wyrażona jest specyficznym, bogatym smakiem z akcentami winnymi i owocowymi oraz mocnym aromatem. Charakteryzuje się małą kwasowością.

Wyczyść
SKU: Brak danych Kategoria:

Opis

Kawa Etiopia Djimmah

Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Kaffa
Gatunek: Arabica
Metoda pozyskiwania: Naturalna (suszona na słońcu)
Wysokość upraw: 1650 – 2000 m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: niska
Profil smakowy: cytrusy, kwiaty, winna kwasowość

Dlaczego Arabica Etiopia Djimmah?

Etiopia jest nie tylko miejscem narodzin kawy, ale największym producentem kawy w Afryce. Chlubi
się również tytułem największego konsumenta w Afryce. Ten egzotyczny naród produkuje jedne z
najbardziej zróżnicowanych i wyrafinowanych kaw na świecie. W Etiopii uprawia się tylko kawę Arabica, ale różnorodność poszczególnych odmian, z których wiele wciąż rośnie dziko i nieodkryta, jest bezkonkurencyjna na całym świecie.

Kawa prawdopodobnie zaczęła być eksportowana z Etiopii już w XVII wieku, choć handel zaczął nabierać znaczenia dopiero w XIX wieku. Natomiast dziś nie można przecenić znaczenia kawy dla gospodarki kraju. Szacuje się, że przemysł kawowy zatrudnia około 15 milionów Etiopczyków, a kawa stanowi blisko 70% wszystkich dochodów z eksportu.

W Etiopii stosuje się trzy „systemy produkcji” kawy. Pierwszy to “kawowe lasy” w których miejscowa ludność zbiera jagody dziko rosnących krzewów. Ogrody kawowe – uprawiane na małych poletkach (zwykle mierzonych raczej krzewami, niż hektarami) wraz z innymi uprawami oraz plantacje kawowe. Zdecydowaną większość kawy w kraju uprawia się w małych ogrodach.

Kawa w Etiopii była tradycyjnie przetwarzana na sucho, ale obróbka mokra staje się coraz bardziej popularne. Nawet 50 procent kawy jest przetwarzane w ten sposób. Taka metoda obróbki pozwala podkreślić delikatne, kwiatowe nuty, z których znana jest kawa w tym kraju.

Djimmah (Jimma) to miasto leżące w regionie Kaffa, od którego nazwy wzięła się  Do dziś ten region jest jednym z większych producentów kawy. Kawa Etiopia Djimmah rośnie na wysokości 1650 – 2000 m n.p.m. To idealny klimat do uprawy kawy.  Krzewy rosną dobrze chronione przez większe drzewa, które zapewniają cień od południowego słońca i wilgoć.

Kawa Etiopia Djimmah to unikalna kawa, uważana za odmianę najbliższą smakowi oryginalnej dzikiej rośliny. Jej łagodny charakter równoważy subtelną kwasowość. W smaku przeważają kwiatowe nuty z akcentem kakao.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Waga

1000g, 250g, 500g

Stopień zmielenia

Aeropress, Chemex, Drip, Ekspres kolbowy, French Press, Kawiarka, Parzona po turecku, Ziarnista

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa Etiopia Djimmah”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *