Gyokuro Japan Style

14,70 28,00 

Gyokuro to najwyższej jakości herbata w stylu japońskim. Uważana jest za najlepszą zieloną herbatę na świecie. Przygotowuje się ją z pierwszych młodych listków, zrywanych z najlepszych krzewów podczas pierwszego, wiosennego zbioru.

Wyczyść
SKU: Brak danych Kategoria: Tag:

Opis

Herbata zielona Gyokuro Japan Style

Rodzaj: herbata zielona
Kraj pochodzenia: Japonia
Region: Honsiu

Gyokuro Japan Style – skąd pochodzi?

Pochodzenie gyokuro można przypisać firmie Yamamotoyama. W 1835 roku Yamamoto Kahei Szósty udał się do Uji, aby studiować przetwarzanie tencha. Mówi się, że praktyka cieniowania herbaty przed zbiorami wymyślili rolnicy z Uji w celu ochrony liści zielonej herbaty przed mrozem przy użyciu słomianych parasoli. Yamamoto próbował powtórzyć wyniki, ale skończyło się na innym rodzaju herbaty, która mimo to smakowała wyśmienicie i stała się popularna. Nazwał go tamanotsuyu. Eguchi Shigejuro użył tej metody do przetwarzania Senchy i udoskonalił produkcję w 1841 roku nadając powstałej herbacie nazwę Gyokuro.

Gyokuro jest wytwarzane z krzewów herbacianych, które rosną znacznie wyższe, niż chociażby krzewy Senchy. Krzewy są celowo chronione przed światłem słonecznym przez 20-25 dni, a następnie zbierane ręcznie. Cieniowanie polega na wzniesieniu prostej konstrukcji  wokół roślin i zablokowaniu około 80-90% światła słonecznego za pomocą siatki syntetycznej lub słomy ryżowej. Proces cieniowania jest integralną częścią uprawy i wpływa na smak herbaty.

Dlaczego herbata zielona Gyokuro?

Gyokuro Japan Style to najwyższej jakości herbata w stylu japońskim. Wielu smakoszy uważa ją za najlepszą zieloną herbatę na świecie. Przygotowuje się ją z pierwszych młodych listków, zrywanych z najlepszych krzewów podczas pierwszego, wiosennego zbioru. Wyjątkowy proces uprawy i zbioru zapewnia słodszą i mniej cierpką herbatę z wyższym stężeniem składników odżywczych. W rezultacie Gyokuro ma wyraźnie łagodny, słodki smak i świeży aromat. To prawdziwy klejnot wśród herbat, co podkreśla jej nazwa, którą tłumaczy się jako Jadeitowa Perła.

Sposób przygotowania

Łyżeczkę herbaty (2-3 gramy) należy parzyć w filiżance (150 ml) wody. Liście zalewamy wodą o temperaturze około 50-60 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura powoduje, że uzyskany napar staje się gorzki. Parzymy 2-3 minuty w zależności od preferencji smakowych, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu. Liście można parzyć 3-4 razy.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Waga

100g, 50g

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Gyokuro Japan Style”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *