Opis
Kraj pochodzenia: Panama
Region: Bocas del Toro
Zawartość tłuszczu: 20-22%
Masa: 200g
15,00 zł
Ziarno kakaowca pochodzi z owocu niewielkiego drzewa rosnącego w lasach tropikalnych. Kakaowce uprawiane są już od około 1500 r p.n.e. Co ciekawe są zawsze zielone co znaczy, że wydają owoce przez cały rok. Do najważniejszych eksporterów kakao należą Ekwador,
Kostaryka, czy Peru. W Panamie kakao uprawiane jest na małych plantacjach lub pochodzi z dziko rosnących drzew. Produkcja kakao w Panamie jest głównie prowadzona przez rdzennych Indian Ngobe. Kakao jest bogatym źródłem składników odżywczych takich jak magnez, żelazo, chrom, witamina C oraz kwasy tłusczowe Omega-6. Kakao podnosi poziom serotoniny – „hormonu szczęścia” we krwi, który poprawia samopoczucie, pomaga w walce ze stresem i depresją. Kakaowiec jest jedyną rośliną na świecie zawierającą anadamid, będący endorfiną naturalnie produkowaną po wysiłku fizycznym.
Kraj pochodzenia: Panama
Region: Bocas del Toro
Zawartość tłuszczu: 20-22%
Masa: 200g
Waga | 200 g |
---|
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.