Kawa z Ameryki Południowej
Ameryka Południowa to kontynent, który bez wątpienia wszystkim kojarzy się z kawą. Pierwsze ziarna kawy Arabica dotarły do Ameryki Południowej już w XVII wieku i od tamtego czasu należą do najbardziej znanych na świecie. Opierając się na własnym, wieloletnim doświadczeniu możemy stwierdzić, że dla wielu Polaków kawa z Ameryki Południowej jest synonimem jakości i dobrego smaku. Bardzo często to właśnie kawy z tego regionu świata są pierwszym wyborem naszych klientów.
Ziarna z Ameryki Południowej cieszą się dużym uznaniem wśród smakoszy kawy, ze względu na wysoką jakość, która wynika z warunków w jakich uprawiane są południowoamerykańskie kawy. Perfekcyjny klimat występujący w Ameryce Południowej, górskie tereny na których znajdują się wysoko położone plantacje kawy, odpowiednie nasłonecznienie, sprzyjające temperatury oraz wilgotność powietrza, stanowią zbiór czynników określających charakter południowoamerykańskich kaw.
W Ameryce Południowej uprawia się przede wszystkim kawę Arabica, która cechuje się delikatną kwasowością, subtelnym smakiem i charakterystyczną dla kaw z tego rejonu świata słodyczą. Najbardziej popularne kawy z Ameryki Południowej wywodzą się z Brazylii, Kolumbii i Peru. Warto przypomnieć, że to właśnie od tych państw zaczęła się nasza przygoda ze świeżo paloną kawą z Ameryki Południowej i to one stanowią „korzenie” naszej pasji do ziaren kawy. Brazylia jest zdecydowanym liderem wśród producentów kawy na świecie, dzięki czemu uzyskała przydomek „kraju kawy”.
Dostępne w naszej ofercie kawy z Ameryki Południowej to połączenie nieśmiertelnej klasyki i bestselerów z coraz nowszymi kawami, które odkrywają zupełnie inne, nietuzinkowe smaki tego pięknego kontynentu.