Kawa z Ameryki Środkowej

Kawy z Ameryki Środkowej są bardzo różnorodne, tak samo jak różnorodna jest historia uprawy kawy w tych rejonach świata. Kawa została sprowadzona do tego rejonu świata przez Europejczyków w 1720 roku. Pierwsze uprawy zostały założone na Karaibach, które nam bardziej kojarzą się z białymi plażami, turkusową wodą i palmami kokosowymi, jednakże słyną także ze świetnych kaw.

Następnie pod koniec XVIII wieku z Karaibów, a dokładnie z Kuby kawa zawędrowała do Kostaryki i kolejnych krajów Ameryki Centralnej, sprzyjając lokalnemu rozwojowi ludności, ale przede wszystkim znajdując idealne warunki do uprawy. Biorąc pod uwagę niemal idealne położenie geograficzne, bogatą wulkaniczną glebę, stare lasy i mikroklimat, który jest bardzo przewidywalny nie jest zaskoczeniem, że kawy z Ameryki Środkowej konsekwentnie plasują się wśród najlepszych kaw na świecie. Wszystkie te czynniki składają się na ziarna kawy, które można pić jako kawy Single Origin lub stosować do tworzenia świetnych mieszanek.

Kawa z Ameryki Środkowej uprawiana jest w tropikalnym klimacie, ma żyznych glebach, co przekłada się na bogaty smak. Nie mieści się on w żadnych ramach, jednak z reguły są to kawy łagodne, o przyjemnej kwasowości. Jednakże z racji na zmieniające się sposoby uprawy i przede wszystkim innowacyjne metody obróbki ziarna, znajdziemy, też kawy o bardziej owocowym profilu. Uprawiana w Kostaryce, Gwatemali, Meksyku, czy na Kubie kawa jest gratką dla niejednego smakosza. Chociaż na plantacjach w tym regionie króluje kawa arabica, to są również miejsca, gdzie uprawiana jest robusta. Palarnia Kawy Ja-Wa to sklep, gdzie możecie odkryć świeżo paloną kawę z Ameryki Środkowej.