Kawy z Azji i Oceanii

Kawy z Azji bardzo często nie cieszą się tak dużą popularnością jak kawy z Ameryki Południowej, czy Afryki. Początki kawy na kontynencie sięgają już XV wieku i to tak naprawdę z Półwyspu Arabskiego kawa wyruszyła w podróż po całym świecie, przy okazji zyskując swoją nazwę. Początkowo kawę uprawiano w Jemenie, jednakże bardzo szybko zawładnęła całym Półwyspem Arabskim.

Kawa cieszyła się popularnością nie tylko w domach, ale także w wielu publicznych kawiarniach, które zaczęły pojawiać się na całym Bliskim Wschodzie. Były to miejsca w których spotykano się, dyskutowano, słuchano muzyki, czy innych występów. Do dalszej ekspansji ziaren kawowca przyczyniło się  także tysiące pielgrzymów, którzy każdego roku odwiedzali Mekkę.

Jednym z takich pielgrzymów był Baba Budan, który już w XVII wieku przemycił do Indii pierwsze sadzonki kawy, dzięki czemu zapoczątkował pierwsze komercyjne uprawy poza Afryką i Półwyspem Arabskim. W innych krajach historia początków upraw była trochę inna i często związana z kolonizatorami, jednakże cieszy się one tak dużą popularnością, że kawa bardzo szybko opanowała pozostałe kraje Azji i Oceanii.

Smak kaw azjatyckich jest bardzo różnorodny, tak jak bardzo bogata jest kultura krajów dalekiego wschodu. Wśród świeżo palonych ziaren z Azji znajdziemy bardzo łagodne indyjskie kawy poddawane procesowi monsunowania do bardziej wyraźnych i owocowych kaw z Sumatry, czy mocny i wyrazistych robust. Co raz większą popularność zyskują także kawy z Papui.

Dostępne w naszym sklepie świeżo palone ziarna z Azji i Oceanii to niepodważalne bogactwo smaków. Na żyznych glebach, w specyficznym klimacie uprawiana jest zarówno kawa Arabika oraz bardzo dobra Robusta. Wielowiekowa tradycja sprawia, że azjatycka kawa zachwyca swoją różnorodnością, którą możecie podziwiać kupując świeżo palone ziarna w naszej palarni kawy.