Opis
Kawa Brazylia Cerrado Doce Diamantina
Kraj pochodzenia: Brazylia
Region: Cerrado Mineiro – Diamantino
Gatunek: Arabica
Odmiana: Catuai, Mundo Novo
Metoda pozyskiwania: naturalna
Wysokość upraw: 900 – 1200 m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: niska
Profil smakowy: czekolada mleczna, nugat, śliwka
Dlaczego Arabica Brazylia Cerrado Doce Diamantina?
Kawa została wprowadzona do Brazylii na początku XVIII wieku. Jak głosi historia w 1727 r. rząd Brazylii wysłał śmiałego żołnierza – ppłk. Francisco de Melo Palheta – w celu przemycenia nasion kawy z Gujany Francuskiej pod przykrywką mediacji w sprawie granicy.
W Brazylii uprawia się ogromną liczbę tradycyjnych i eksperymentalnych odmian, takich jak Bourbon, Mondo Novo, Icatú, Catuaí, Iapar i Catucaí. Znaczna część odmian pochodzi z grup Catuaí i Mundo Novo.
Historycznie kawa brazylijska była przetwarzana przy użyciu metody naturalnej z powodu niedoboru wody w regionach, w których położone są plantacje. Obecnie sytuacja zmienia i coraz częściej stosuje się także metodę „pulped natural” oraz metodę mokrą. Procesy te stosuje się w celu poprawy różnych właściwości kawy i wydobycia różnych cech.
Rozmiary gospodarstw wahają się od małych rodzinnych plantacji o powierzchni poniżej 10 hektarów, aż do ogromnych posiadłości przekraczających 2000 hektarów. Brazylia to prawdziwe zagłębie kawowe, ponieważ niektóre większe brazylijskie regiony produkują rocznie więcej kawy niż cała produkcja Boliwii!
Region Cerrado słynie z upraw kawy już od ponad 50 lat. Zrównoważony rozwój odgrywa ważną rolę w dzisiejszym świecie, dlatego rolnicy i spółdzielnie ściśle ze sobą współpracują. Ścisłe kontrole i ciągłe monitorowanie etapów przetwarzania gwarantują niezmiennie bardzo dobrą jakość. Ziarna tej brazylijskiej kawy obrabia się w sposób „naturalny”. Dojrzałe wiśnie są suszone na słońcu i ciągle przewracane.
Dostępna w naszej palarni kawa Brazylia Cerrado Doce Diamantina nosi przydomek „słodkiego diamentu”. Ta łagodna kawa brazylijska urzeka swoją bardzo wyraźną słodyczą przypominającą karmelowy nugat. Jest to miękka, owocowa kawa o lekkiej kwasowości. Czysta i wyważona. To kawa, która z pewnością zasmakuje wszystkim, którzy lubią przyjemne, słodkawe espresso oraz mleczne kawy.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.