Kawa Brazylia Cerrado Monte Carmelo

25,70 92,00 

Pochodząca z rodzinnej plantacji Luiza Augusta Pereiry Monguiloda Brazylia Cerrado Monte Carmelo zachwyca swoim wyraźnym, ale jednocześnie zrównoważonym smakiem. Przez przyjemną kwasowość przebijają się się nuty wanilii, czekolady.

SKU: Brak danych Kategoria: Tagi: ,

Opis

Kawa Brazylia Cerrado Monte Carmelo

Kraj pochodzenia: Brazylia
Region: Cerrado, Monte Carmelo, Fazenda Vitoria
Gatunek: Arabica
Odmiana: Yellow Bourbon
Metoda pozyskiwania: semi-natural
Wysokość upraw: 950 m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Punktacja SCA: 84
Kwasowość: zrównoważona
Profil smakowy:  wanilia, winogrona, gorzka czekolada, mleczna czekolada, borówka

Kawa w Brazylii – skąd pochodzi?

Pierwsze sadzonki kawy sprowadzono do Brazylii na początku XVIII wieku. Według historii w 1727 r. rząd Brazylii wysłał śmiałego żołnierza – ppłk. Francisco de Melo Palheta – w celu przemycenia nasion kawy z Gujany Francuskiej pod przykrywką mediacji w sprawie granicy.

Historycznie kawa w Brazylii była przetwarzana przy użyciu metody naturalnej z powodu niedoboru wody w regionach, w których położone są plantacje. Obecnie sytuacja zmienia i coraz częściej stosuje się także metodę „pulped natural” oraz metodę mokrą.  Procesy te stosuje się w celu poprawy różnych właściwości kawy i wydobycia różnych cech.

Region Cerrado Mineiro to uznany na całym świecie wysokiej jakości producent kawy. Położony w północno-zachodniej części stanu Minas Gerais. Gorące, mokre lato i przyjemna, sucha zima – to silna cecha regionu. Plantacje kawy są uprawiane na obszarach o wysokościach od 800 do 1300 metrów, czego rezultatem są wysokiej jakości kawy o wyjątkowej tożsamości. Nasza kawa Monte Carmelo pochodzi z rodzinnej plantacji leżącej w tym regionie.

Dlaczego Arabica Brazylia Cerrado Monte Carmelo?

Rodzina Luiza Augusta Pereiry Monguiloda zajmuje się produkcją kawy w Brazylii od 1880 roku. Na początku Luiz pracował jako agronom, a następnie spełnił swoje marzenie i w 1997 roku kupił plantację kawy. Jego doświadczenie w zarządzaniu okazało się przydatne przy inwestowaniu w nowoczesne rozwiązania wspierające zrównoważony rozwój oraz przy wydajnym produkowaniu kawy. Innowacyjne podejście Luiza pomogło mu rozwinąć swój biznes i zakupić jeszcze więcej ziemi. Sam przykłada wielką wagę do sprawowania opieki nad naturą i jej respektowania na jego posiadłości. Luiz i jego wspólnicy podejmują działania mające na celu przestrzeganie zasad zrównoważonego rozwoju poprzez odpowiedzialne zarządzanie polityką administracji, rozwijanie innowacyjnej technologii i działań chroniących środowisko i społeczność. Posiadłości Monguiloda zalicza się do obszarów chronionych a ich fauna, flora i źródła wodne są poddane szczególnej opiece.

Rezultatem wszystkich starań jest kawa speciality Brazylia Cerrado Monte Carmelo zachwycająca swoim wyraźnym, ale jednocześnie zrównoważonym smakiem. Przez przyjemną kwasowość przebijają się się nuty wanilii, czekolady. W jej filiżance znajdziemy wszystko co najlepsze ma do zaoferowania kawa z Brazylii.

 

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Stopień zmielenia

Aeropress, Chemex, Drip, Ekspres kolbowy, French Press, Kawiarka, Parzona po turecku, Ziarnista

Waga

1000g, 250g, 500g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa Brazylia Cerrado Monte Carmelo”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *