Kawa Etiopia Hunda Oli

10,70 92,00 

Kawa speciality pochodząca z dystryktu Goma, gdzie jest przetwarzana na stacji Hunda Oli.  To doskonałą kawą ze złożonymi niuansami dominującymi w filiżance. Otrzymujemy napój o średniej, przyjemnej kwasowości, pełnym zrównoważonym body, aromacie kwiatów i świeżych moreli oraz nutach karmelu i czekolady!

Najniższa cena ( 14 lutego 2025 ): 10,70  SKU: Brak danych Kategoria: Tag:

Opis

Kawa Etiopia Hunda Oli

Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Limu: Goma
Gatunek: Arabica
Odmiana: Heirloom
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1950-2200m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: średnia
Profil smakowy: pełne, zrównoważone body, aromat kwiatów, świeżych moreli, nuty karmelu i mlecznej czekolady

Dlaczego Arabica Etiopia Hunda Oli?

Etiopia jest nie tylko miejscem narodzin kawy, ale największym producentem kawy w Afryce. Chlubi
się również tytułem największego konsumenta w Afryce. Ten egzotyczny naród produkuje jedne z
najbardziej zróżnicowanych i wyrafinowanych kaw na świecie. W Etiopii uprawia się tylko kawę Arabica, ale różnorodność poszczególnych odmian, z których wiele wciąż rośnie dziko i nieodkryta, jest bezkonkurencyjna na całym świecie.

Kawa prawdopodobnie zaczęła być eksportowana z Etiopii już w XVII wieku, choć handel zaczął nabierać znaczenia dopiero w XIX wieku. Natomiast dziś nie można przecenić znaczenia kawy dla gospodarki kraju. Szacuje się, że przemysł kawowy zatrudnia około 15 milionów Etiopczyków, a kawa stanowi blisko 70% wszystkich dochodów z eksportu.

W Etiopii stosuje się trzy „systemy produkcji” kawy. Pierwszy to “kawowe lasy” w których miejscowa ludność zbiera jagody dziko rosnących krzewów. Ogrody kawowe – uprawiane na małych poletkach (zwykle mierzonych raczej krzewami, niż hektarami) wraz z innymi uprawami oraz plantacje kawowe. Zdecydowaną większość kawy w kraju uprawia się w małych ogrodach.

Kawa w Etiopii była tradycyjnie przetwarzana na sucho, ale obróbka mokra staje się coraz bardziej popularne. Nawet 50 procent kawy jest przetwarzane w ten sposób. Taka metoda obróbki pozwala podkreślić delikatne, kwiatowe nuty, z których znana jest kawa w tym kraju.

Hunda Oli – Najwyższej jakości kawa z Etiopii

Kawa Etiopia Hunda Oli pochodzi z dystryktu Goma.  Ziarna po zbiorach przetwarza się na stacji Hunda Oli. Ta wysokiej jakości kawa z Etiopii to wynik współpracy w ramach Kata Mudaga Union, założonej w 2016 roku. Podstawowym celem spółdzielni jest poprawa poziomu życia rolników będących członkami poprzez podniesienie poziomu dochodów gospodarstw, rozwój infrastruktury i edukacji.

Kata Muduga Union działa w oparciu o przejrzysty i przejrzysty model finansowy:

  • 5% ceny całkowitej przeznacza się na wydatki związane z eksportem,
  • 5% całkowitej ceny to prowizja Unii i przeznacza się na wynagrodzenia pracowników oraz inwestycje mające na celu rozwój związku,

Pozostałe 90% całkowitej ceny trafia bezpośrednio do spółdzielni i jest rozdzielane w następujący sposób:

  • Spłata zaległych kredytów bankowych,
  • 70% pozostałych pieniędzy po spłacie pożyczek dzieli się między członków na podstawie ilości kawy dostarczonej do spółdzielni,
  • 30% pieniędzy pozostałych po spłacie kredytów bankowych przeznacza się na projekty społeczne: budowę szkół, budowę dróg, czystą wodę itp.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Waga

1000g, 100g, 250g, 500g, 50g

Stopień zmielenia

Aeropress, Chemex, Drip, Ekspres kolbowy, French Press, Kawiarka, Parzona po turecku, Ziarnista

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa Etiopia Hunda Oli”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *