Kawa Etiopia Hunda Oli

10,70 92,00 

Kawa speciality pochodząca z dystryktu Goma, gdzie jest przetwarzana na stacji Hunda Oli.  To doskonałą kawą ze złożonymi niuansami dominującymi w filiżance. Otrzymujemy napój o średniej, przyjemnej kwasowości, pełnym zrównoważonym body, aromacie kwiatów i świeżych moreli oraz nutach karmelu i czekolady!

Wyczyść
SKU: Brak danych Kategoria: Tag:

Opis

Kawa Etiopia Hunda Oli

Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Limu: Goma
Gatunek: Arabica
Odmiana: Heirloom
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1950-2200m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: średnia
Profil smakowy: pełne, zrównoważone body, aromat kwiatów, świeżych moreli, nuty karmelu i mlecznej czekolady

Dlaczego Arabica Etiopia Hunda Oli?

Etiopia jest nie tylko miejscem narodzin kawy, ale największym producentem kawy w Afryce. Chlubi
się również tytułem największego konsumenta w Afryce. Ten egzotyczny naród produkuje jedne z
najbardziej zróżnicowanych i wyrafinowanych kaw na świecie. W Etiopii uprawia się tylko kawę Arabica, ale różnorodność poszczególnych odmian, z których wiele wciąż rośnie dziko i nieodkryta, jest bezkonkurencyjna na całym świecie.

Kawa prawdopodobnie zaczęła być eksportowana z Etiopii już w XVII wieku, choć handel zaczął nabierać znaczenia dopiero w XIX wieku. Natomiast dziś nie można przecenić znaczenia kawy dla gospodarki kraju. Szacuje się, że przemysł kawowy zatrudnia około 15 milionów Etiopczyków, a kawa stanowi blisko 70% wszystkich dochodów z eksportu.

W Etiopii stosuje się trzy „systemy produkcji” kawy. Pierwszy to „kawowe lasy” w których miejscowa ludność zbiera jagody dziko rosnących krzewów. Ogrody kawowe – uprawiane na małych