Opis
Kawa Etiopia Limu
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Limu
Gatunek: Arabica
Odmiana: Heirloom
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1500 – 1900 m n.p.m.
Sposób palenia: średnio ciemny
Kwasowość: niska
Profil smakowy: karmel, herbata, owocowa (pomarańczowa) kwasowość
Dlaczego Arabica Etiopia Limu?
Etiopia jest nie tylko miejscem narodzin kawy, ale największym producentem kawy w Afryce. Chlubi
się również tytułem największego konsumenta w Afryce. Ten egzotyczny naród produkuje jedne z
najbardziej zróżnicowanych i wyrafinowanych kaw na świecie. W Etiopii uprawia się tylko kawę Arabica, ale różnorodność poszczególnych odmian, z których wiele wciąż rośnie dziko i nieodkryta, jest bezkonkurencyjna na całym świecie.
Kawa prawdopodobnie zaczęła być eksportowana z Etiopii już w XVII wieku, choć handel zaczął nabierać znaczenia dopiero w XIX wieku. Natomiast dziś nie można przecenić znaczenia kawy dla gospodarki kraju. Szacuje się, że przemysł kawowy zatrudnia około 15 milionów Etiopczyków, a kawa stanowi blisko 70% wszystkich dochodów z eksportu.
W Etiopii stosuje się trzy „systemy produkcji” kawy. Pierwszy to “kawowe lasy” w których miejscowa ludność zbiera jagody dziko rosnących krzewów. Ogrody kawowe – uprawiane na małych poletkach (zwykle mierzonych raczej krzewami, niż hektarami) wraz z innymi uprawami oraz plantacje kawowe. Zdecydowaną większość kawy w kraju uprawia się w małych ogrodach.
Kawa w Etiopii była tradycyjnie przetwarzana na sucho, ale obróbka mokra staje się coraz bardziej popularne i nawet 50 procent kawy jest przetwarzane w ten sposób. Taka metoda obróbki pozwala podkreślić delikatne, kwiatowe nuty, z których znana jest kawa w tym kraju.
Region Limu jest mniej znany niż regiony tak zwanej „wielkiej trójki” (Sidamo, Yirgacheffe, Harrar), natomiast rośnie w nim kilka doskonałych kaw. Kawa Etiopia Limu rośnie w południowo-zachodniej części Etiopii na wysokości od 1100 do 1900 metrów nad poziomem morza. Uprawia się ją na małych, tradycyjnych plantacjach, bez użycia sztucznych nawozów. Ziarna są obrabiane na mokro, a następnie sortowane ręcznie.
Kawa Etiopia Limu słynie ze słodkiego, lekko winnego smaku i zrównoważonego body. Ze względu na bogaty smak i aromat to kawa, z której przygotujecie świetne espresso, a pomimo ciemniejszego palenia potrafi zaskoczyć także w metodach alternatywnych.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.