Kawa Etiopia Limu

24,70 89,00 

Kawa Etiopia Limu uprawiana jest w południowo-wschodniej Etiopii w regionie Limu na wysokościach sięgających 1900 m n.p.m. Słynie ze słodkiego, lekko winnego smaku i zrównoważonego body. Przez wielu uważana jest za jedną z najlepszych kaw Etiopii.

Najniższa cena ( 14 lutego 2025 ): 24,70  SKU: Brak danych Kategoria: Tag:

Opis

Kawa Etiopia Limu

Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Limu
Gatunek: Arabica
Odmiana: Heirloom
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1500 – 1900 m n.p.m.
Sposób palenia: średnio ciemny
Kwasowość: niska
Profil smakowy: karmel, herbata, owocowa (pomarańczowa) kwasowość

Dlaczego Arabica Etiopia Limu?

Etiopia jest nie tylko miejscem narodzin kawy, ale największym producentem kawy w Afryce. Chlubi
się również tytułem największego konsumenta w Afryce. Ten egzotyczny naród produkuje jedne z
najbardziej zróżnicowanych i wyrafinowanych kaw na świecie. W Etiopii uprawia się tylko kawę Arabica, ale różnorodność poszczególnych odmian, z których wiele wciąż rośnie dziko i nieodkryta, jest bezkonkurencyjna na całym świecie.

Kawa prawdopodobnie zaczęła być eksportowana z Etiopii już w XVII wieku, choć handel zaczął nabierać znaczenia dopiero w XIX wieku. Natomiast dziś nie można przecenić znaczenia kawy dla gospodarki kraju. Szacuje się, że przemysł kawowy zatrudnia około 15 milionów Etiopczyków, a kawa stanowi blisko 70% wszystkich dochodów z eksportu.

W Etiopii stosuje się trzy „systemy produkcji” kawy. Pierwszy to “kawowe lasy” w których miejscowa ludność zbiera jagody dziko rosnących krzewów. Ogrody kawowe – uprawiane na małych poletkach (zwykle mierzonych raczej krzewami, niż hektarami) wraz z innymi uprawami oraz plantacje kawowe. Zdecydowaną większość kawy w kraju uprawia się w małych ogrodach.

Kawa w Etiopii była tradycyjnie przetwarzana na sucho, ale obróbka mokra staje się coraz bardziej popularne i nawet 50 procent kawy jest przetwarzane w ten sposób. Taka metoda obróbki pozwala podkreślić delikatne, kwiatowe nuty, z których znana jest kawa w tym kraju.

Region Limu jest mniej znany niż regiony tak zwanej „wielkiej trójki” (Sidamo, Yirgacheffe, Harrar), natomiast rośnie w nim kilka doskonałych kaw. Kawa Etiopia Limu rośnie w południowo-zachodniej części Etiopii na wysokości od 1100 do 1900 metrów nad poziomem morza. Uprawia się ją na małych, tradycyjnych plantacjach, bez użycia sztucznych nawozów.  Ziarna są obrabiane na mokro, a następnie sortowane ręcznie.

Kawa Etiopia Limu słynie ze słodkiego, lekko winnego smaku i zrównoważonego body. Ze względu na bogaty smak i aromat to kawa, z której przygotujecie świetne espresso, a pomimo ciemniejszego palenia potrafi zaskoczyć także w metodach alternatywnych.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Stopień zmielenia

Aeropress, Chemex, Drip, Ekspres kolbowy, French Press, Kawiarka, Parzona po turecku, Ziarnista

Waga

1000g, 250g, 500g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa Etiopia Limu”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *