Opis
Kawa Etiopia Sidamo
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Sidamo
Gatunek: Arabica
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1800 – 2000 m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: średnia
Profil smakowy: czekolada, orzechy, cytrusowa kwasowość
Dlaczego Arabica Etiopia Sidamo?
Etiopia jest nie tylko miejscem narodzin kawy, ale największym producentem kawy w Afryce. Chlubisię również tytułem największego konsumenta w Afryce. Ten egzotyczny naród produkuje jedne z najbardziej zróżnicowanych i wyrafinowanych kaw na świecie. W Etiopii uprawia się tylko kawę Arabica, ale różnorodność poszczególnych odmian, z których wiele wciąż rośnie dziko i nieodkryta, jest bezkonkurencyjna na całym świecie.
Kawa prawdopodobnie zaczęła być eksportowana z Etiopii już w XVII wieku, choć handel zaczął nabierać znaczenia dopiero w XIX wieku. Natomiast dziś nie można przecenić znaczenia kawy dla gospodarki kraju. Szacuje się, że przemysł kawowy zatrudnia około 15 milionów Etiopczyków, a kawa stanowi blisko 70% wszystkich dochodów z eksportu.
W Etiopii stosuje się trzy „systemy produkcji” kawy. Pierwszy to “kawowe lasy” w których miejscowa ludność zbiera jagody dziko rosnących krzewów. Ogrody kawowe – uprawiane na małych poletkach (zwykle mierzonych raczej krzewami, niż hektarami) wraz z innymi uprawami oraz plantacje kawowe. Zdecydowaną większość kawy w kraju uprawia się w małych ogrodach.
Kawa w Etiopii była tradycyjnie przetwarzana na sucho, ale obróbka mokra staje się coraz bardziej popularne. Nawet 50 procent kawy jest przetwarzane w ten sposób. Taka metoda obróbki pozwala podkreślić delikatne, kwiatowe nuty, z których znana jest kawa w tym kraju.
Sidamo (wraz z Harrar i Yirgacheffe) to jeden z trzech głównych regionów kawowych w Etiopii. Słynie z doskonałych warunków klimatycznych, dzięki wysokościom między 1500 a 2200 m n.p.m, obfitym opadom deszczu, optymalnej temperaturze i żyznej glebie. W związku ze świetnymi, ale niejednorodnymi warunkami region Sidamo składa się z wielu subregionów, z których każdy ma swój własny charakterystyczny profil smakowy.
Dostępna w naszej palarni Arabica Etiopia Sidamo zachwyca swoim smakiem pełnym orzechów i czekolady, przez który przebija się przyjemna, cytrusowa kwasowość.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.