Kawa Etiopia Sidamo

31,00 104,00 

Arabica Etiopia Sidamo to jedna z najbardziej popularnych kaw Etiopii, natomiast jest to „must have” dla prawdziwego kawosza i każdej szanowanej palarni. Wyróżnia się bogatym smakiem, w którym znajdziemy orzechy i czekoladę oraz przyjemną kwasowością.

Najniższa cena ( 23 marca 2025 ): 31,00  SKU: Brak danych Kategoria: Tag:

Opis

Kawa Etiopia Sidamo

Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Sidamo
Gatunek: Arabica
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1800 – 2000 m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: średnia
Profil smakowy: czekolada, orzechy, cytrusowa kwasowość

Dlaczego Arabica Etiopia Sidamo?

Etiopia jest nie tylko miejscem narodzin kawy, ale największym producentem kawy w Afryce. Chlubisię również tytułem największego konsumenta w Afryce. Ten egzotyczny naród produkuje jedne z najbardziej zróżnicowanych i wyrafinowanych kaw na świecie. W Etiopii uprawia się tylko kawę Arabica, ale różnorodność poszczególnych odmian, z których wiele wciąż rośnie dziko i nieodkryta, jest bezkonkurencyjna na całym świecie.

Kawa prawdopodobnie zaczęła być eksportowana z Etiopii już w XVII wieku, choć handel zaczął nabierać znaczenia dopiero w XIX wieku. Natomiast dziś nie można przecenić znaczenia kawy dla gospodarki kraju. Szacuje się, że przemysł kawowy zatrudnia około 15 milionów Etiopczyków, a kawa stanowi blisko 70% wszystkich dochodów z eksportu.

W Etiopii stosuje się trzy „systemy produkcji” kawy. Pierwszy to “kawowe lasy” w których miejscowa ludność zbiera jagody dziko rosnących krzewów. Ogrody kawowe – uprawiane na małych poletkach (zwykle mierzonych raczej krzewami, niż hektarami) wraz z innymi uprawami oraz plantacje kawowe. Zdecydowaną większość kawy w kraju uprawia się w małych ogrodach.

Kawa w Etiopii była tradycyjnie przetwarzana na sucho, ale obróbka mokra staje się coraz bardziej popularne. Nawet 50 procent kawy jest przetwarzane w ten sposób. Taka metoda obróbki pozwala podkreślić delikatne, kwiatowe nuty, z których znana jest kawa w tym kraju.

Sidamo (wraz z Harrar i Yirgacheffe) to jeden z trzech głównych regionów kawowych w Etiopii. Słynie z doskonałych warunków klimatycznych, dzięki wysokościom między 1500 a 2200 m n.p.m, obfitym opadom deszczu, optymalnej temperaturze i żyznej glebie. W związku ze świetnymi, ale niejednorodnymi warunkami region Sidamo składa się z wielu subregionów, z których każdy ma swój własny charakterystyczny profil smakowy.

Dostępna w naszej palarni Arabica Etiopia Sidamo zachwyca swoim smakiem pełnym orzechów i czekolady, przez który przebija się przyjemna, cytrusowa kwasowość.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Stopień zmielenia

Aeropress, Chemex, Drip, Ekspres kolbowy, French Press, Kawiarka, Parzona po turecku, Ziarnista

Waga

1000g, 250g, 500g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa Etiopia Sidamo”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *