Opis
Kawa Indie Monsooned Malabar
Kraj pochodzenia: Indie
Region: Karnataka
Gatunek: Arabica
Odmiana: mieszanka odmian
Metoda pozyskiwania: monsunowanie
Wysokość upraw: 1000 – 1600 m n.p.m.
Sposób palenia: jasny
Kwasowość: niska
Profil smakowy: karmel, orzechy, nuty owocowe
Dlaczego Arabica Indie Monsooned Malabar?
Indie to piąty co do wielkości producent kawy Arabica na świecie, po Brazylii, Kolumbii, Meksyku i Etiopii. Legenda przypisuje muzułmańskiemu pielgrzymowi, Baba Budan, sprowadzenie siedmiu nasion kawy z pielgrzymki do Ziemi Świętej. Mówi się, że zasadził je w pobliżu swojej górskiej jaskini w Chikmahlur, stanie Karnataka, które w Indiach jest obecnie uważane za kolebkę kawy.
Komercyjna uprawa kawy w Indiach rozpoczęła się w 1840 r., Kiedy Brytyjczycy założyli plantacje kawy w górach południowych Indii, gdzie tropikalny klimat, duża wysokość, słoneczne zbocza, obfite opady deszczu i gleba bogata w próchnicę okazały się idealne do uprawy kawy.
Kawa Indie Monsooned Malabar to Arabica Plantacja AA poddana siedmiotygodniowemu procesowi, polegającemu na wystawianiu kawy na działanie wilgoci spowodowanej burzami monsunowymi, które uderzają przybrzeżny region Malabar, położony między Morzem Arabskim, a Ghatami Zachodnimi. W czasach, gdy używane były żaglowce, kawa z Indii docierała do Europy w około sześć miesięcy. Podczas transportu ziarna były pod wpływem wilgoci i zmieniały swój smak i wygląd. Kiedy Kanał Sueski został otwarty i pojawiły się statki parowe, czas transportu skrócił się, a kawa nie była już poddawana specyficznym warunkom. Klienci w Europie zauważyli zmianę smaku kawy, dlatego stworzono proces monsunowania w celu naśladowania efektu długiego wystawienia na działanie wilgoci. Dzięki takim działaniom kawa uzyskuje głęboki, intensywny smak, ale nie posiada kwasowości.





Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.