Opis
Kawa Kolumbia Supremo
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: Huila
Gatunek: Arabica
Odmiana: Castillo
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1200 – 2000 m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: niska
Profil smakowy: słodka i owocowa, kwasowość ciemnych jagód i cytrusów
Dlaczego Arabica Kolumbia Supremo?
Kawa zaczęła być uprawiana komercyjnie w Kolumbii w połowie lat trzydziestych XIX wieku, a przez cały XX wiek była głównym towarem eksportowym kraju. Górzysta topografia i tropikalny mikroklimat w pozwoliły zdobyć Kolumbii reputację kraju o idealnych warunkach uprawy. Dzięki temu kawy kolumbijskie zdobyły uznaną na całym świecie markę.
Kolumbia jest drugim co do wielkości producentem kawy na świecie. Nie można przecenić znaczenia kawy dla gospodarki kraju. Średnio 75 procent produkcji kraju jest eksportowane na cały świat, a plony generują około 10-16 procent PKB w rolnictwie. Kolumbia jest także największym producentem mytej Arabiki. Proces suszenia ziaren jest wyjątkowy. Rolnicy rozkładają ziarna na płaskich dachach swoich domów, aby wyschły na słońcu. Kawa kolumbijska jest bardzo różnorodna, a owoce są zbierane praktycznie przez cały rok, w zależności od regionu. Główne zbiory odbywają się od października do lutego, a listopad i grudzień to miesiące szczytowe. Kraj słynie z wysokiej jakości kawy i eksportuje około 12,5 miliona worków rocznie. Znaczna część trafia do Stanów Zjednoczonych.
Kawa kolumbijska słynie z wysokiej jakości, a około połowa jej eksportu trafia do Stanów Zjednoczonych. Rocznie Kolumbia eksportuje około 12,5 miliona worków, a konsumpcja wewnętrzna to około 2 miliony worków.
Stan Huila znajduje się w południowo-zachodniej części Kolumbii. Region Huila jest źródłem najlepszych kaw kolumbijskich. Kawa Kolumbia Supremo Huila rośnie między 1200 a 2000 m n.p.m, na żyznych, wulkanicznych glebach w paśmie górskim Andów.
Arabica Kolumbia Supremo to świetna kawa o średnim body, wyrazistym smaku pełnym czekolady i owocowo-cytrusowych nut. Świetnie sprawdza się przyrządzana klasycznie oraz w metodach alternatywnych. Supremo odnosi się do największej wielkości ziaren kawy z Kolumbii – ziarna mają rozmiar sita 17 lub 18 i są nieco większe niż ziarna Excelso.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.