Kawa Kongo Kivu

23,50 84,00 

Kawa Kongo Kivu to bardzo łagodna kawa o niskiej kwasowości. Uprawiana w tropikalnym klimacie na znacznych wysokościach w rejonie jeziora Kivu charakteryzuje się bogatym, słodkim smakiem z wyczuwalnymi nutami kakao i owoców cytrusowych. To gratka dla poszukiwaczy nowych smaków.

 

SKU: Brak danych Kategoria:

Opis

Kawa Kongo Kivu

Kraj pochodzenia: DR Kongo
Region: Kivu
Gatunek: Arabica
Odmiana: Bourbon
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1500 – 1900 m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: niska
Profil smakowy: słodki, kakao, przyprawy korzenne, cytrusy

Dlaczego Arabica Kongo Kivu?

W latach siedemdziesiątych DRC było jednym z wiodących eksporterów kawy na świecie. Z powodu konfliktów obecnie produkcja wynosi 10% tego, co kiedyś, natomiast powoli udaje się odbudowywać pozycję kongijskiej kawy na światowych rynkach.

Sektor prywatny również dostrzegł okazję  i rozpoczął lobbing na rzecz luźniejszych przepisów i liberalizacji rynku. Wdrożone reformy obejmowały ograniczenia w podatkach eksportowych. Podjęto wiele pozytywnych wysiłków, w tym dostęp do rynku, renowację upraw i infrastruktury oraz środki mające na celu przeciwdziałanie przemytowi.

Mimo to produkcja kawy w Kongo wciąż napotyka wiele wyzwań. Przemyt jest nadal powszechny, a ceny wciąż niskie. Znaczną część kawy przemyca się do Rwandy, a nawet Ugandy i sprzedaje jako produkt tych krajów. Z powodu biurokracji i korupcji transport kawy do portów w Mombasse lub Dar es Salaam i załadunek na statki czasami trwa miesiącami. Co więcej, od 2019 r. obszary wokół jeziora Kivu doświadczają druzgocących skutków przedłużającej się epidemii wirusa Ebola.

Pomimo przeciwności i wyzwań jakie stoją przed rolnikami w Kongo oni wierzą, że dzięki kawie ich przyszłość może być inna. Kawa z Kongo reprezentuje to, co najlepszego mają do zaoferowania kawy afrykańskie. Pijąc kawę z Kongo nie tylko gwarantujesz sobie prawdziwą ucztę, ale także wspierasz lokalnych rolników, dzięki czemu mogą oni rozwijać swoje plantacje i dostarczać jeszcze lepsze ziarna.

Kawa Kongo Kivu oferowana w naszej palarni kawy uprawiana jest w rejonie jeziora Kivu, jednego z wielkich jezior Afryki. W związku z występującym klimatem oraz wysokimi wysokościami kawy zyskują bogaty smak i aromat pełny korzennych przypraw, kakao i cytrusów. Idealnie sprawdzi się w espresso, ale zaskoczy także przygotowywana w chemexie, czy aeropressie.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Stopień zmielenia

Aeropress, Chemex, Drip, Ekspres kolbowy, French Press, Kawiarka, Parzona po turecku, Ziarnista

Waga

1000g, 250g, 500g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa Kongo Kivu”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *