Kawa Kostaryka Tarrazu

24,50 88,00 

Kawa Kostaryka Tarazzu to najbardziej ceniona kawa z Kostaryki. Uprawiana jest na wysokościach przekraczających 1500 m n.p.m., gdzie rośnie na żyznych, wulkanicznych glebach. Charakteryzuje się lekkim, czystym smakiem z nutą orzechową i mocnym, wyrazistym aromatem.

SKU: Brak danych Kategoria:

Opis

Kawa Kostaryka Tarrazu

Kraj pochodzenia: Kostaryka
Region: Tarrazu – San Rafael
Gatunek: Arabica
Odmiana: Caturra, Catuai
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1500 – 2000 m n.p.m.
Sposób palenia: jasny
Kwasowość: niska
Profil smakowy: łagodna, słodki orzech, przyjemna cytrusowa kwasowość

Dlaczego Arabica Kostaryka Tarrazu?

Kawa przybyła do Kostaryki w ostatniej dekadzie XVIII wieku. Historia Kostaryki jest nierozerwalnie związana z uprawą kawy. W przededniu ogłoszenia niepodległości od Hiszpanii w 1821 r. lokalne władze rozdawały bezpłatne ziarna kawy, aby promować uprawy, które miały stać się kołem zamachowym gospodarki. Od czasu pierwszej dostawy do Anglii w 1843 r. kawa była jednym z głównych towarów eksportowych Kostaryki.

W ciągu wielu lat uprawy rozszerzyły się na wyżyny Doliny Środkowej. Rozwój i handel kawą wywarły głęboki wpływ na kulturowy i społeczno ekonomiczny krajobraz kraju. Niezliczone odmiany kawy, bogate gleby, duże wysokości i wyjątkowe obszary uprawy przyczyniają się do uzyskania wyjątkowego profilu smakowego kawy.

Większość rolników w Kostaryce nie ma możliwości przetwarzania kawy, ale zbierają wiśnie w ciągu dnia i popołudniu dostarczają je do prywatnych lub działających w ramach spółdzielni młynów. W przeszłości te młyny najczęściej przetwarzały kawę metodą na mokro. Obecnie w Kostaryce nastąpiła mała rewolucja i kawy coraz częściej przetwarza się metodą honey.

W regionie Tarrazú uprawia się prawie całkowicie Arabicę, głównie odmiany Caturra. Region produkuje około 537,000 worków o masie 60 kg na 22 000 hektarach. Większość upraw to małe gospodarstwa o ​​średniej wielkości 2,5 hektara. Kawa produkowana tutaj to 95% ziarna rosnące na znacznych wysokościach (SHB).

Kawa Kostaryka Tarazzu to najbardziej ceniona kawa z Kostaryki. Uprawiana jest na znacznych wysokościach, gdzie rośnie na żyznych, wulkanicznych glebach. Charakteryzuje się lekkim, czystym smakiem z nutą orzechową i mocnym, wyrazistym aromatem.

SHB (Strictly Hard Bean) określa, że ​​kawa była uprawiana na wysokości powyżej 1350 metrów. (Termin ten jest również synonimem SHG (Strictly High Grown). EP (European Preparation) oznacza, że ​​zielona kawa posortowano ręcznie, aby usunąć wszelkie wadliwe ziarna i obce materiały.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Waga

1000g, 250g, 500g

Stopień zmielenia

Aeropress, Chemex, Drip, Ekspres kolbowy, French Press, Kawiarka, Parzona po turecku, Ziarnista

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa Kostaryka Tarrazu”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *