Opis
Kawa Kuba Serrano Superior
Kraj pochodzenia: Kuba
Region: Sierra Maestra
Gatunek: Arabica
Odmiana: Typica
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1000 – 1400 m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: niska
Profil smakowy: kakao, tytoń i orzechy włoskie, słodkie, pełne body, cytrusowa
kwasowość
Dlaczego Arabica Kuba Serrano Superior?
Uprawa kawy na Kubie rozpoczęła się w 1748 roku, gdy Jose Antonio Gelabert zasadził pierwszą sadzonkę w pobliżu Hawany. Masowe plantacje założone zostały pod koniec XVIII wieku przez francuskich rolników, którzy musieli uciekać z sąsiedniego Haiti. W związku z ciągłym rozwojem sprzedaż kubańskich ziaren przekroczyła sprzedaż cukru w latach dwudziestych XIX wieku, a na początku lat pięćdziesiątych eksport kawy osiągnął 20 000 ton. Rewolucja kubańska z 1956 r. znacjonalizowała plantacje kawy i rozpoczęła upadek kubańskiego przemysłu kawowego. Kubańska produkcja kawy słabła w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych, a następnie gwałtownie wzrosła pod koniec lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych za sprawą Związku Radzieckiego. Wraz z upadkiem ZSRR przemysł kawowy znów zaczął słabnąć.
Najważniejszy region uprawy kawy na Kubie znajduje się we wschodniej części wyspy w górach Sierra Maestra. Klimat jest sprzyjający, a żyzne, czerwonawo-brązowe gleby bogate w próchnicę pozwalają na uprawę kawy bez potrzeby stosowania nawozów chemicznych. Wiele kubańskich drzewek kawowych rośnie na stromych zboczach co pozwala jedynie na ręczny zbiór. Następnie wiśnie kawowca są przenoszone w workach na barkach rolników, a następnie zwożone mułem do suszarni.
Na Kubie kawa jest integralną częścią tożsamości i codziennego życia jej mieszkańców. Dzień nie rozpocznie się, dopóki aromat nie unosi się w powietrzu, a usta nie spróbują „café buchito”. Dobry gospodarz na Kubie wita gości zapachem świeżo zaparzonej kawy.
Kawa Kuba Serrano Superior zaskakuje nieoczywistym smakiem, który ciężko znaleźć w kawach z innych części świata. To to świetna Arabica o łagodnym słodkawym smaku, małej kwasowości i bogatym aromacie, w którym wyczuwalne są nuty kakao i cygar. Ta niezwykła kawa sprawdzi się jako aromatyczne espresso lub ciekawy eksperyment w metodach alternatywnych.
:) (zweryfikowany) –
Świetna. Zamówiłem już 2 razy i chciałbym jeszcze raz. Ale brak w magazynie 🙁
Palarnia Kawy Ja-Wa –
Dziękujemy. 🙂
Powinna być dostępna na początku przyszłego tygodnia. Czekamy na surowe ziarno.