Opis
Kawa Salvador SHG
Kraj pochodzenia: Salvador
Region: Balsamo
Gatunek: Arabica
Odmiana: Bourbon, Pacas, Catimor
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1200 – 1400 m n.p.m.
Sposób palenia: jasny
Kwasowość: niska, cytrusowa
Profil smakowy: słodkie, lekkie body z nutami migdałów, czekolady i miodu
Dlaczego Arabica Salvador SHG?
Salwador to najmniejszy z narodów Ameryki Środkowej, ale pomimo niewielkiej powierzchni produkuje wyjątkowe kawy o niezmiennie wysokim standardzie. Historia kawy w Salwadorze nierozerwalnie łączy się z rozwojem samego narodu. Pierwsze plantacje utworzono pod koniec lat 80. XIX wieku, a kawa szybko wyparła indygo jako główny towar eksportowy.
Większość produkcji było własnością małej elity związanej z rządem, która posiadała wielkie plantacje Miało to negatywne i pozytywne konsekwencje dla rozwoju kraju. Z jednej strony plantatorzy mocno zainwestowali w infrastrukturę wewnętrzną, taką jak drogi, strategiczne z punktu widzenia przemysłu kawowego. Z drugiej strony większość społeczeństwa nie korzystała z generowanego bogactwa.
Uzależnienie gospodarki i władz od eksportu kawy doprowadziły do wielu kryzysów w historii „kawowej republiki”. Ostatnia wojna domowa doprowadziła do zmian w strukturze upraw. Obecnie około 95% producentów w kraju uprawia kawę na powierzchni mniejszej niż 20 hektarów, a żadna osoba nie może posiadać więcej niż 245 hektarów.
95% kawy produkowanej w Salwadorze uprawia się w cieniu. Pasja i znaczna wiedza rolników w połączeniu z nowoczesnymi metodami obróbki przyczyniają się do utrzymania wysokiej jakości upraw w tym kraju.
Kawa Salvador SHG to świetnie zharmonizowana kawa o niezbyt silnym, ale bardzo charakterystycznym i bogatym aromacie. Wyczuwalne są w niej łagodne nuty owocowe, dopełnione słodkim smakiem czekolady i miodu. Sprawdzi się zarówno w tradycyjnych metodach, ale także uwolni swój bogaty smak w alternatywach takich jak chemex czy aeropress.
SHG oznacza Strictly High Grown i odnosi się do kaw uprawianych na znacznych wysokościach. Ziarna te dojrzewają wolniej, przez co uzyskują bogatszy profil smakowy. Wysoko położone plantacje są mniej narażone na choroby i pasożyty, dzięki czemu nie stosuje się pestycydów.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.