Kawa z Afryki

Afryka to kontynent, który od wieków uznawany jest za kolebkę kawy. To właśnie w Afryce po raz pierwszy odkryto niepowtarzalne właściwości, smak oraz aromat ziaren kawowca. Historia małej czarnej rozpoczęła się prawdopodobnie już ponad dwa tysiące lat temu, a pierwsze doniesienia o przyrządzaniu kawy mówią o terenach współczesnej Etiopii i Kenii. Plemiona zamieszkujące tę część Afryki były przypuszczalnie pierwszymi konsumentami kawy w historii ludzkości. W późniejszych wiekach, za pośrednictwem Arabskich kupców, afrykańska kawa rozpoczęła swoją ekspansje na kolejne regiony światy. Można zatem stwierdzić, że kawa z Afryki opuściła swój rodzimy ląd i wyruszyła w podróż dookoła świata.

Tropikalny klimat Czarnego Lądu perfekcyjnie sprzyja uprawie najlepszych ziaren kawowca. Wysokie położenie górskich plantacji, gdzie kawa rośnie na wulkanicznych glebach, a także perfekcyjne warunki klimatyczne, w postaci wysokich temperatur i dużego nasłonecznienia wpływają na to że afrykańska kawa nie bez powodu uznawana jest przez wielu ekspertów, a także zwykłych kawoszy za najlepszą na świecie. W Afryce uprawiana jest zarówno Arabica i Robusta. Najpopularniejsze ziarna pochodzą z Etiopii i Kenii, natomiast kawa uprawiana jest również w takich krajach jak Tanzania, Zambia, Rwanda, Uganda czy Malawi.

Kontynent afrykański jest miejscem bardzo zróżnicowanym i pełnym kontrastów, dotyczy to wielu elementów życia tego wielokulturowego regionu świata. Zróżnicowanie przekłada się również na kawy z Afryki, które zaskakują swoją różnorodnością i specyficznym charakterem, nawet najbardziej wytrawnych koneserów czarnego złota. Wśród kaw z Czarnego Lądu, znajdziemy zarówno klasyczne uniwersalne smaki czekolady i orzechów, a także owocowo kwiatowe nuty z przyjemną, charakterystyczną cytrusową kwasowością. Różnorodność afrykańskich kaw sprawia, że każdy kto poszukuje swojego ulubionego smaku, z pewnością znajdzie go wśród kaw pochodzących z Afryki. Osoby poszukujące w kawie delikatności i słodyczy, odnajdą je w Arabicach z Kamerunu, czy Ugandy. Smakosze charakterystycznej dla afrykańskich Arabic delikatnie cytrusowej kwasowości mogą zwrócić się w kierunku kaw z Etiopii czy Kenii.

 Afrykańska kawa sklep  Ja-Wa

Afrykańska kawa to nie tylko Arabica, to również bardzo wysokiej jakości Robusta, która zaskoczy niejednego smakosza kawy swoją mocą oraz wyrazistym intensywnym smakiem. Kawa wyruszyła z Afryki w swoistą podróż podczas której dotarła prawdopodobnie w każdy zakątek świata, dlatego musiała również dotrzeć do naszej palarni. Dzięki temu w naszym sklepie z kawami znajdziesz bardzo duży wybór najwyższej jakości ziaren z Afryki, które przeniosą wyjątkowe afrykańskie smaki wprost do Twojej ulubionej filiżanki.