Kawa z Brazylii

Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

  • Kawa Brazylia Cerrado, Palarnia Kawy Ja-Wa Kraków

    Kawa Brazylia Cerrado Chapadão de Ferro

    20,50 73,00 
    Wybierz opcje
  • kawa ziarnista, kawa arabica cerrado doce diamantina, kawa z ameryki południowej, kawa brazylijska, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Kawa Brazylia Cerrado Doce Diamantina

    20,50 73,00 
    Wybierz opcje
  • Kawa z Brazylii, Palarnia Kawy Ja-Wa Kraków

    Kawa Brazylia Cerrado Monte Carmelo

    21,20 76,00 
    Wybierz opcje
  • kawa ziarnista, Kawa Brazylia Cerrado, kawa z ameryki południowej, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa, kawa z Brazylii

    Kawa Brazylia Cerrado Yellow Diamond

    21,20 76,00 
    Wybierz opcje
  • kawa ziarnista, kawa Brazylia South of Minas, kawa z ameryki południowej, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Kawa Brazylia South Of Minas

    17,00 61,00 
    Wybierz opcje

Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

Nie ma na świecie ani jednego kraju, w którym uprawia się kawę – lub ją pije – jak Brazylia. Od ponad 150 lat jest światowym producentem kawy nr 1, a ostatnio wyprzedził Stany Zjednoczone również jako konsument nr 1 kawy. Ta kawowa potęga jest ogromna i ma niesamowicie różnorodny przemysł , w którym znajduje się wszystko, od kawy komercyjnej po oszałamiającą na całym świecie kawę speciality.

Legenda głosi, że kawa dotarła do Brazylii w 1727 roku z Gujany Francuskiej dzięki portugalskiemu podpułkownikowi Francisco del Melo Palhecie. Jak głosi historia, uwiódł żonę gubernatora Gujany, aby uzyskać jej pomoc w przemycaniu sadzonek przez granicę.

Początkowo kawa z Brazylii była spożywana głównie przez europejskich kolonistów lokalnie. Jednak wraz ze wzrostem popytu w Europie i Stanach Zjednoczonych eksport zaczął rosnąć. Ten stale rosnący popyt sprawił, że rok 1802 był decydującym rokiem dla eksportu, a do 1820 roku Brazylia produkowała 30% światowej kawy.

Od połowy do końca XIX wieku choroby spustoszyły przemysł kawowy w Azji, dając Ameryce Środkowej i Południowej szansę, której potrzebowała, aby naprawdę prosperować jako region kawowy. W latach 1910 Brazylia produkowała 80% światowej kawy.  W miarę jak inne kraje produkujące powoli się odbudowywały, odsetek ten ponownie spadł, ale Brazylia nigdy nie straciła swojej pozycji największego producenta na świecie.

Zróżnicowana geografia oznacza również dużą różnorodność smaku kawy z Brazylii. Ziarna robusty rosnące niżej odznaczają się łagodnymi ziemistymi nutami i znaczną goryczką. Wraz ze wzrostem wysokości, na plantacjach zaczyna dominować kawa arabica o delikatniejszych smakach i słodyczy.

W brazylijskiej kawie speciality można odnaleźć kilka różnych profili smakowych kaw brazylijskich. Bardziej powszechne są ziarna o słodkim, orzechowym smaku i niskiej kwasowości, które stanowią doskonałą bazę do mieszanek. Istnieje jednak wiele brazylijskich ziaren o zupełnie innych nutach smakowych. Często mają lżejsze body, soczystą słodycz, delikatną kwasowość i złożony profil smakowy z nutami limonki, białego wina, kwiatów i przypraw.

Duża różnorodność wynika też z bogactwa regionów w jakich umiejscowione są plantacje. Nie sposób nie wymienić tych najważniejszych jak Sul de Minas, czy Cerrado Mineiro dzięki którym Brazylia i kawa stały się synonimem. Dlatego w naszej palarni na stałe zagościły różne gatunki brazylijskiej kawy, tak jak przystało na sklep z kawą z Brazyli.