Kawa z Burundi

Wyświetlanie jednego wyniku

  • kawa ziarnista Burundi, kawa z afryki, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Kawa Burundi

    20,00 72,00 
    Wybierz opcje

Wyświetlanie jednego wyniku

Burundi, a właściwie Republika Burundi, jest niewielkim państwem śródlądowym, położonym w Afryce Wschodniej. Kraj ten, nazywany również „Krajem Tysiąca Wzgórz”, otoczony jest przez takie Państwa jak Tanzania, Rwanda i Demokratyczna Republika Konga. Burundi nie posiada dostępu do morza, ale leży nad jeziorem Tanganika, które ma swój udział w uprawach kawy.

Przeciętny Europejczyk, prawdopodobnie miałby problem ze wskazaniem tego małego kraju na mapie Czarnego Lądu, dlatego też trudno wymagać, aby Burundi wywoływało w naszych głowach jakieś skojarzenia, a tym bardziej aby kojarzyło się nam z kawą. Pewnie dla wielu Afryka jest kontynentem ściśle powiązanym z kawą, ale wśród afrykańskich krajów, które wymienimy jako producentów kawy znajdą się takie państwa jak Etiopia czy Kenia. Warto wpisać Burundi na kawową mapę w swojej świadomości, ponieważ kawa z Burundi, uważana jest za jedną z najlepszych kaw wschodnioafrykańskich. Kawa z tego kraju cechuje się dość wyraźną, przyjemną kwasowością. Ma bardzo złożony, pełny smak, w którym można odnaleźć nuty owoców cytrusowych, porzeczek, jagód oraz cynamonu.

Kawowiec pojawił się w Burundi stosunkowo niedawno, bo blisko sto lat temu. Obecnie eksport kawy stanowi ważny element gospodarki tego kraju, a na plantacjach kawy pracuję większość ludności zamieszkująca Burundi. Rolnicy uprawiają kawę w oparciu o tradycyjne metody, zwykle na niewielkich plantacjach. W Burundi kawa rośnie na dużych wysokościach, a krzaki kawowca położone są na wulkanicznych glebach, co w połączeniu z tradycyjnym podejściem do upraw daje jej optymalne warunki do rozwoju i uzyskania najwyższej jakości ziaren. Mała czarna przygotowana z ziaren, które pochodzą z tego niewielkiego afrykańskiego kraju, zapewni niepowtarzalne doznania, które z pewnością mogą konkurować z tymi, których doświadczamy degustując kawy z przodujących w jej uprawie państw Afryki.