Kawa z Dominikany

Wyświetlanie jednego wyniku

  • kawa ziarnista Arabica Dominikana, kawa z ameryki środkowej, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Kawa Dominikana Barahona

    25,00 90,00 
    Wybierz opcje

Wyświetlanie jednego wyniku

Dominikana słynie z dziewiczych plaż i bogatej historii – kraj ten był między innymi miejscem na które trafił Krzysztof Kolumb podczas swojej podróży. Zwykły turysta może nie zdawać sobie sprawy, że Dominikana uprawia jedne z najwyższej jakości kawy na Karaibach. Częścią tego, co sprawia, że ​​kawa dominikańska, którą znajdziecie w naszym sklepie internetowym jest tak wyjątkowa, jest brak jednej pory deszczowej, która występuje w wielu regionach uprawy kawy.

Całoroczne deszcze przyczyniają się do powolnego dojrzewania wiśni, tworząc w ten sposób gęstsze, lepszej jakości ziarno kawy. Ostatnie zmiany klimatu spowodowały, że średnie opady pozostały stałe, jednakże deszcz ma większą intensywność w krótszych okresach czasu. Niestety nasiliło to erozję gleby ze stromych zboczy w górach i spowodowało zanieczyszczenie zlewni. W rezultacie wielu rolników zdecydowało się na uprawy inne niż kawa. Jednak ci, którzy przetrwali wyzwania związane ze zmieniającym się klimatem, powodują, że uprawiana przez nich kawa z Dominikany cieszy się mianem jednej z najlepszych w regionie

Wiele gospodarstw boryka się z chorobą la roya i bardzo starymi krzewami, których wiek czasami sięga nawet do pięćdziesięciu lat. Jednak coś, co pomaga wielu dominikańskim rolnikom w zwalczaniu choroby, to prowadzenie zróżnicowanych gospodarstw. Większość uprawia kawę pod mieszanką cienistych drzew, co jest ważne dla wytwarzania pokrywy glebowej, spowalniania odpływu wody, wspierania bioróżnorodności i tworzenia wielu strumieni dochodów.

Większość kawy na Dominikanie rośnie na wysokości od 600 do 1450 metrów nad poziomem morza. Biorąc pod uwagę ekstremalną różnorodność mikroklimatu i topografii wyspy oraz prawie stałe opady, kawa jest zbierana prawie przez cały rok w tym czy innym miejscu na wyspie, chociaż szczyt zbiorów przypada na okres od listopada do maja, osiągając szczyt w kwietniu.

Kawa uprawiana na wyższych wysokościach w regionach takich jak Barahona ma wyższą kwasowość i pełniejsze body. Najlepsze ziarna są uprawiane na wysokościach powyżej 1000 metrów. Dostępna w naszym sklepie z kawą Dominikana ma orzechowy i bogaty smak, wchłonięty z odżywczej gleby i tropikalnego klimatu.