Kawa z Dominikany

Wyświetlanie jednego wyniku

  • kawa ziarnista Arabica Dominikana, kawa z ameryki środkowej, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Kawa Dominikana Barahona

    31,00 104,00 
    Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Wyświetlanie jednego wyniku

Dominikana słynie z dziewiczych plaż i bogatej historii – kraj ten był między innymi miejscem na które trafił Krzysztof Kolumb podczas swojej podróży. Zwykły turysta może nie zdawać sobie sprawy, że Dominikana uprawia jedne z najwyższej jakości kawy na Karaibach. Częścią tego, co sprawia, że ​​kawa dominikańska, którą znajdziecie w naszym sklepie internetowym jest tak wyjątkowa, jest brak jednej pory deszczowej, która występuje w wielu regionach uprawy kawy.

Całoroczne deszcze przyczyniają się do powolnego dojrzewania wiśni, tworząc w ten sposób gęstsze, lepszej jakości ziarno kawy. Ostatnie zmiany klimatu spowodowały, że średnie opady pozostały stałe, jednakże deszcz ma większą intensywność w krótszych okresach czasu. Niestety nasiliło to erozję gleby ze stromych zboczy w górach i spowodowało zanieczyszczenie zlewni. W rezultacie wielu rolników zdecydowało się na uprawy inne niż kawa. Jednak ci, którzy przetrwali wyzwania związane ze zmieniającym się klimatem, powodują, że uprawiana przez nich kawa z Dominikany cieszy się mianem jednej z najlepszych w regionie

Wiele gospodarstw boryka się z chorobą la roya i bardzo starymi krzewami, których wiek czasami sięga nawet do pięćdziesięciu lat. Jednak coś, co pomaga wielu dominikańskim rolnikom w zwalczaniu choroby, to prowadzenie zróżnicowanych gospodarstw. Większość uprawia kawę pod mieszanką cienistych drzew, co jest ważne dla wytwarzania pokrywy glebowej, spowalniania odpływu wody, wspierania bioróżnorodności i tworzenia wielu strumieni dochodów.

Większość kawy na Dominikanie rośnie na wysokości od 600 do 1450 metrów nad poziomem morza. Biorąc pod uwagę ekstremalną różnorodność mikroklimatu i topografii wyspy oraz prawie stałe opady, kawa jest zbierana prawie przez cały rok w tym czy innym miejscu na wyspie, chociaż szczyt zbiorów przypada na okres od listopada do maja, osiągając szczyt w kwietniu.

Kawa uprawiana na wyższych wysokościach w regionach takich jak Barahona ma wyższą kwasowość i pełniejsze body. Najlepsze ziarna są uprawiane na wysokościach powyżej 1000 metrów. Dostępna w naszym sklepie z kawą Dominikana ma orzechowy i bogaty smak, wchłonięty z odżywczej gleby i tropikalnego klimatu.