Kawa z Etiopii
Wyświetlanie wszystkich wyników: 9
-
Kawa Etiopia Agaro Kokola
10,70 zł – 92,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Kawa Etiopia Anderacha
20,50 zł – 73,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Kawa Etiopia Djimmah
24,50 zł – 82,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Kawa Etiopia Guji
11,20 zł – 96,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Kawa Etiopia Hunda Oli
10,70 zł – 92,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Kawa Etiopia Lekempti
20,50 zł – 73,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Kawa Etiopia Limu
24,70 zł – 89,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Kawa Etiopia Sidamo
29,20 zł – 98,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Kawa Etiopia Yirgacheffe
31,00 zł – 104,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Wyświetlanie wszystkich wyników: 9
Etiopia uznawana jest powszechnie za ojczyznę kawowca. Ten afrykański kraj może szczycić się idealnymi warunkami atmosferycznymi oraz glebą doskonałej jakości, która sprzyja uprawie kawy. Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że Etiopczycy posiadają wielowiekowe doświadczenie w uprawie kawy, które według niektórych podań sięga aż IX/X wieku naszej ery. Wszystkie te czynniki powodują, że kawa z Etiopii uznawana jest za jedną z najbardziej zróżnicowanych i wyrafinowanych kaw na świecie. Etiopska kawa jest „dobrem narodowym” Etiopczyków, ponieważ stanowi ona główny towar eksportowy tego kraju, a plantacje kawy dają zatrudnienie blisko jednej czwartej ludności Etiopii. Większość plantacji etiopskiej kawy, to niewielkie plantacje rodzinne. Jak powszechnie wiadomo Etiopia nie należy do zamożnych krajów, dlatego też kawa etiopska uprawiana jest w prosty sposób. Paradoksalnie, prostota upraw kawowca pozytywnie wpływa na jakość samej kawy. Ze względów finansowych, kawa uprawiana jest bez udziału sztucznych nawozów, maszyn, czy profesjonalnych systemów nawadniających. Takie uprawy powodują, że otrzymywane ziarna są w stu procentach naturalne, a to również przyczynia się do ich najwyższej jakości. Co ciekawe, pomimo tego, że kawa jest głównym towarem eksportowym, to jej rodzime spożycie jest również bardzo duże. Etiopczycy są koneserami kawy, a blisko połowa produkowanej w tym kraju kawy, spożywana jest właśnie przez mieszkańców Etiopii.
Jak wcześniej wspomnieliśmy, kawa z Etiopii oprócz swojej klasy i wyrafinowania, charakteryzuje się bardzo dużym zróżnicowaniem. Arabica stanowi główny gatunek uprawiany w Etiopii. Jak to bywa w przypadku kaw, rozróżnia się je, ze względu na region pochodzenia kawy. Największymi regionem uprawy kawy w Etiopii jest Sidamo. Pochodząca z tego regionu wysokojakościowa kawa to swoisty „must have” dla każdego prawdziwego kawosza i każdej szanującej się palarni kawy na świecie. To co wyróżnia kawy z regionu Sidamo to ich bogaty smak, w którym znajdziemy orzechy i czekoladę oraz przyjemna, lekka kwasowość owoców cytrusowych. Drugim regionem, z którego pochodzi wspaniała etiopska kawa, jest Yirgacheffe. Kawa z tego regionu jest najbardziej cenionym gatunkiem kaw Etiopii oraz jedną z najlepszych kaw na świecie. To co ją wyróżnia to wyjątkowa kwasowość o nutach cytryn i pomarańczy, pełne body oraz bogaty czekoladowo-korzenny smak.
Etiopczycy mawiają, że kawa jest lekarstwem na wszystko i napojem, który jest dobry na każdą okazję. Jest w tym stwierdzeniu nie jedno ziarno prawdy, a czy rzeczywiście tak jest warto sprawdzić próbując jednego z wielu gatunków wspaniałej kawy pochodzącej z tego arcyważnego na kawowej mapie świata kraju.