Kawa z Gwatemali

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3

  • kawa ziarnista, kawa gwatemala, kawa z ameryki środkowej, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Kawa Gwatemala El Pacifico Robusta

    13,20 47,00 
    Wybierz opcje
  • Kawa Gwatemala Maragogype kraków palarnia kawy ja-wa

    Kawa Gwatemala Maragogype

    30,70 110,00 
    Wybierz opcje
  • kawa ziarnista, kawa gwatemala, kawa z ameryki środkowej, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Kawa Gwatemala SHB

    19,50 70,00 
    Wybierz opcje

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3

Gwatemala to kraj naznaczony wojną domową. Chociaż sytuacja w kraju ustabilizowała się, nadal odczuwalne są skutki konfliktu. Przed wojną domową Gwatemala była znana z eksportu doskonałej kawy. Ze względu na zniszczenie wielu plantacji kraj walczy o powrót do dawnych wyników pod względem jakości i ilości produkowanej kawy. Kawa jest najważniejszą częścią rolnictwa w kraju, a ważniejszymi gałęziami przemysłu są tylko turystyka i przemysł odzieżowy.

Dobra reputacja kawy z Gwatemali przekonała Stany Zjednoczone do udziału w odbudowie przemysłu kawowego i przeznaczenia na to znacznych pieniędzy. Nowe sadzonki  Arabiki są szczepione na łodygach roślin Robusty, które zostały zniszczone podczas wojny, skutecznie łącząc wytrzymałość Robusty z dobrą jakością ziaren Arabiki.

Ponad połowę kraju zajmują pasma górskie. Wśród nich jest wulkan „Tajumulco”, najwyższa góra w Ameryce Środkowej. Wulkan zapewnia doskonałe warunki do uprawy kawy, zapewniając żyzną wulkaniczną glebę, sprzyjający klimat i wystarczający opady.

Typową cechą Gwatemali jest wyczuwalna, aczkolwiek przyjemna kwasowość. Jednakże  kawa z Gwatemali ceniona jest za intensywność, mocne body i mocny, ale przyjemny, długotrwały posmak. W zależności od regionu pochodzenia kawy z Gwatemali mogą mieć wiele różnych smaków, od czekolady przez karmel po nuty owocowe.

Pomimo, że nasz sklep z kawą od lat gości ziarna z Gwatemali, to ciągle staramy się odkrywać kolejne aromatyczne szlaki tego ciekawego kraju. Dlatego w naszej palarni pojawiają się kolejne gatunki, które bardzo często pochodzą z małych plantacji prowadzonych przez rolników uprawiających ziarna z miłością i pasją. Wszystko to, aby najlepsza gwatemalska kawa trafiła do filiżanek.