Kawa z Hondurasu

Wyświetlanie jednego wyniku

  • kawa honduras shg arabica, palarnia kawy ja-wa

    Kawa Honduras SHG

    25,00 90,00 
    Wybierz opcje

Wyświetlanie jednego wyniku

Honduras to niewielki kraj, ale jednocześnie potężny producent kawy.  Ten mały środkowoamerykański naród może pochwalić się największą na świecie produkcją kawy per capita. W 2017 roku konkurował o 3 miejsce na liście producentów  z Etiopią – krajem 10 razy większym niż Honduras. Obydwa kraje balansują corocznie między trzecim a czwartym miejscem, ale osiągnięcie jest imponujące.

Pierwsze plantacje kawy w Hondurasie pochodzą z początku XIX wieku. Sadzonki do tego malowniczego kraju przybyły z Karaibów. Pierwsze plantacje zostały założone jeszcze pod panowaniem Hiszpanii jednak nie zyskały na popularności. Rozwój przemysłu kawowego nastąpił dopiero po uzyskaniu niepodległości. Mimo to, kawa wciąż była drugim towarem eksportowym po bananach, które były własnością i były prowadzone przez duże  firmy amerykańskie przez cały XX wiek. Na początku lat 2000 przemysł kawowy w końcu stanął nogi i jest uważany za główną uprawę eksportową na równi z bananami.

Według ostatnich szacunków liczba rolników rodzin zaangażowanych w uprawę kawy wynosi około 110 000, natomiast ponad 90% z nich to niewielkie plantacje. Farmy te z kolei zapewniają około milion miejsc pracy w sezonie zbioru i przetwarzania kawy (od listopada do marca).

Dlatego w naszym sklepie nie mogło zabraknąć kawy z Hondurasu, kyóty ma wszystko, czego potrzeba, aby stać się czołowym producentem kawy speciality. Kraj ma odpowiednie warunki do uprawy, obfite żyzne gleby, wysokie położenie plantacji (prawie wszystkie gospodarstwa znajdują się na wysokości ponad 1000 m n.p.m.) oraz różnorodny mikroklimat.

Kawy z Hondurasu mają bardzo szeroki zakres smaków. Zaczynając od pełnych i  orzechowych nut do lżejszych i bardziej owocowych gatunków. Dostępna w naszym sklepie internetowym kawa Honduras ma oznaczenie Strictly High Grown. Znaczne wysokości pozwalają kawie rosnąć wolniej, zwiększając przyswajanie minerałów i składników odżywczych oraz rozwijając pełniejszy, mocniejszy smak kawy.