Kawa z Indii

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

  • kawa ziarnista Arabica Indie Monsooned Malabar, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Arabica Indie Monsooned Malabar

    19,00 68,00 
    Wybierz opcje
  • Kawa Indie Hoysala Estate, Palarnia Kawy Ja-Wa Kraków

    Kawa Indie Hoysala Estate

    25,70 92,00 
    Wybierz opcje
  • Kawa Indie Plantation AAA palarnia kawy ja-wa Kraków

    Kawa Indie Plantation AAA

    21,70 78,00 
    Wybierz opcje
  • kawa ziarnista Robusta Indie Cherry AA, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Robusta Indie Cherry AA

    12,70 45,00 
    Wybierz opcje

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Historia kawy w Indiach sięga około 1600 roku, kiedy indyjski święty suficki Baba Budan udał się na pielgrzymkę do Mekki. Odbył swoją „legendarną” podróż z Mocha, portowego miasta Jemenu z widokiem na Morze Czerwone, do swojej ojczyzny. Oprócz bycia centrum handlowym kawy, Mocha była źródłem popularnych ziaren kawy. Baba Budan odkrył po drodze kawę w postaci ciemnego i słodkiego płynu o nazwie „Qahwa”. Uznał, że napój jest orzeźwiający i potajemnie przywiózł z Mokki siedem ziaren kawy. Aby to zrobić musiał przypiąć je do piersi, ponieważ Arabowie byli niezwykle opiekuńczy w stosunku do swojego przemysłu kawowego.

Po powrocie z pielgrzymki Baba Budan zasadził siedem ziaren Mokki na dziedzińcu swojej pustelni w Chikmagalur w Karnatace – miejscu narodzin i pochodzenia kawy z Indii. Rośliny kawy stopniowo rozprzestrzeniły się jako nasadzenia przydomowe, a później na wzgórza, które obecnie znane są jako Wzgórza Baba Budan.

Holendrzy (którzy zajmowali znaczną część Indii przez cały XVII wiek) pomogli w rozpowszechnieniu uprawy kawy w całym kraju. Jednakże dopiero wraz z przybyciem Brytyjczyków w połowie XIX wieku komercyjna uprawa kawy w pełni rozkwitła. Początkowo Arabica była szeroko rozpowszechniona, ale ogromne plagi rdzy liści skłoniły wiele gospodarstw do przejścia między innymi na uprawy robusty.

Indie słyną z nietypowych metod uprawy i obróbki kawy. Dwa ważne z handlowego punktu widzenia gatunki kawy, Arabika i Robusta, uprawia się w mocnym cieniu, który powoduje lepszy profil smakowegy kawy, wraz z innymi wpływami, takimi jak metoda przetwarzania. Część kawy z Indii jest poddawana specjalnemu procesowi przetwarzania – monsunowaniu.

Większość kawy uprawianej w Indiach jest produkowana przez małych plantatorów. Te małe gospodarstwa pozwalają na skupienie się na jakości, której nie zapewnia produkcja na dużą skalę. Kawa z Indii jest uważana przez wielu ekspertów za kawę o wysokiej jakości. W naszym sklepie z kawą ziarna z Indii stały się bestselerem, tak jak kawa i Indie  nierozerwalnym duetem.