Kawa z Indonezji

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

  • Arabica Indonezja Sulawesi Kalossi

    24,70 89,00 
    Wybierz opcje
  • kawa ziarnista Robusta Indonezja ELB, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Robusta Indonezja ELB

    12,70 45,00 
    Wybierz opcje

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Uprawiane na popiołach wulkanicznych, wśród chili i przypraw, kawy indonezyjskie są cenione za wyjątkowe, niepowtarzalne smaki i aksamitną konsystencję. Położona między Oceanem Spokojnym a Oceanem Indyjskim Republika Indonezji składa się z ponad 16 000 górskich wysp wulkanicznych, w tym ulubionej kawy arabica, Jawy, Sumatry i Sulawesi. Położone na południe od równika, wyspy te, z mgłą oceaniczną, wulkaniczną glebą, strzelistymi wzgórzami są idealne do uprawy kawy.

Kawa trafiła do Indonezji w XVII wieku, kiedy ten wyspiarski kraj znajdował się pod panowaniem holenderskim. Odpowiedzialna za sprowadzenie sadzonek była Holenderska Kompania Wschodnioindyjska, która starała się przełamać światowy monopol Arabów na handel kawą.

Holenderski Rząd Kolonialny początkowo sadził kawę w okolicach Batawii (Dżakarta) i na południu w okolicach Sukabumi i Bogor. Plantacje kawy zostały później założone także na Sumatrze i Sulawesi. Duże obszary gruntów leśnych zostały wykarczowane i przygotowane specjalnie pod rozwój upraw.

Podczas, gdy wczesna produkcja kawy w Indonezji była zdominowana przez duże plantacje, kawa jako uprawa dochodowa rozkwitła w latach dwudziestych XX wieku, kiedy większość kawy znajdowała się w rękach drobnych posiadaczy ziemskich. Drobni rolnicy otrzymali kolejny impuls w 1945 roku, kiedy plantacje będące w posiadaniu zagranicznych właściceli zostały znacjonalizowane w ramach ogłoszenia niepodległości Indonezji od Holendrów.

Dziś Indonezja jest jednym z dziesięciu największych producentów kawy na świecie. Ponad 90 procent kawy uprawianej jest naturalnie, przez małych właścicieli ziemskich, posiadających nie więcej niż hektar ziemi. Większość z tych gospodarstw nadal używa tradycyjnych technik uprawy które podkreślają głębokie, ziemiste nuty i bogatą konsystencję wyśmienitej kawy indonezyjskiej. Dostępne w naszym sklepie internetowym kawy z Indonezji to nie tylko mocne i bogate w kofeinę Robusty, ale także aromatyczne Arabiki. W ostatnich latach w Indonezji coraz więcej uwagi poświęca się ziarnom Arabiki, z których kiedyś znany był ten wyspiarski kraj.