Kawa z Kamerunu

Wyświetlanie jednego wyniku

  • kawa ziarnista Arabica Kamerun Mbessa, kawa z afryki, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Kawa Kamerun Mbessa

    21,70 78,00 
    Wybierz opcje

Wyświetlanie jednego wyniku

Kamerun zajmuje bardzo ważne miejsce na kawowej mapie świata, jest to państwo w środkowej Afryce, położone nad Zatoką Gwinejską. Położenie oraz warunki sprawiają, że Kamerun jest wręcz idealnym miejscem, w którym może być uprawiana kawa. Ze względu na dużą wysokość, bogate, żyzne gleby wulkaniczne oraz obfite opady kawa z Kamerunu to ziarna najwyższej jakości.

Produkcja kawy stanowi bardzo ważny element gospodarki Kamerunu. Uprawia się zarówno ziarna Robusty, jak i Arabiki. Robusty uprawiane są zwykle na niżej położonych obszarach przybrzeżnych, natomiast Arabica jest rozpowszechniona na zachodnich obszarach wyżynnych. Kawa trafiła do Kamerunu za sprawą kolonizatorów, którzy ze względu na idealne do uprawy kawy warunki, przywieźli z Jamajki jedną z najszlachetniejszych i najlepszych na świecie kaw– Blue Mountain. Panujące w Kamerunie warunki, są bliźniaczo podobne do tych występujących na Jamajce, dlatego też z powodzeniem udaję się uprawiać tam tę szlachetną Arabicę.

Kawy z Kamerunu, pochodzą zwykle z małych rodzinnych plantacji. To powoduje, że kawowiec uprawiany jest z poszanowaniem tradycji i wykorzystaniem tradycyjnych metod, bez zbędnej nadmiernej mechanizacji upraw. W dalszym ciągu istotnym elementem jest ręczny zbiór, dbałość o dokładną selekcje najlepszych ziaren oraz ekologiczne podejście bez wykorzystywania nawozów, które przy idealnych warunkach atmosferyczno-glebowych są zbędne.

Kawa z Kamerunu charakteryzuje się pełnym body, słodkim aromatem oraz nutami smakowymi, w których wybijają się nuty czekolady i orzecha. Stanowi ona bardzo ciekawą alternatywę dla bardziej popularnych kaw z Etiopii i Kenii.