Kawa z Kenii

Wyświetlanie jednego wyniku

  • kawa ziarnista, kawa Kenia AA, kawa z afryki, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Kawa Kenia AA

    22,50 81,00 
    Wybierz opcje

Wyświetlanie jednego wyniku

Pomimo bliskości miejsca narodzin kawy, Etiopii, plantacje kawy w Kenii zostały założone stosunkowo późno. W 1893 r. kawa przybyła do Kenii z Brazylii z pomocą szkockich misjonarzy. Jej podróż zanim dotarła na górzyste tereny tego pięknego kraju była dość długa i okrężna. Ponieważ wcześniej wyruszyła z sąsiedniego kraju podróżując przez wszystkie kontynenty. Natomiast finał tej podróży spowodował, że tak jak sąsiednia Etiopia, kawa i Kenia stały się nierozłącznym duetem.

Do 1950 roku kawa była uprawiana na dużych plantacjach zarządzanych przez rolników pochodzenia europejskiego. W 1952 r. rynek został otwarty dla Kenijczyków, którzy założyli spółdzielnie, aby dzielić koszty utrzymania, inwestycji i sprzętu. W przeciwnym razie byłyby to inwestycje nieosiągalne dla drobnych właścicieli ziemskich. Spółdzielnie te są dziś dobrze zorganizowane i ustrukturyzowane, podzielone na „dystrykty” i „farmy” i odpowiadają za większość eksportu.

Kenia uprawia wyłącznie kawę Arabica. Wyżyny, wulkaniczne gleby i dobre opady oferują najlepsze warunki do produkcji wysokiej jakości słynnej kenijskiej kawy. Oprócz idealnych warunków uprawy, kawa z Kenii wyróżnia się na tle innych ze względu na troskę, jaką producenci kawy przykładają do uprawy i przetwarzania swoich ziaren. Szczególną uwagę zwraca się na zwalczanie chorób i szkodników. Zarządzanie krzewami, obejmujące przycinanie, terminowe zbiory i przetwarzanie jest traktowane z najwyższą uwagą.

Historia kawy w Kenii to historia ciężkiej pracy, determinacji i miłości do ziemi i upraw. Dziś kenijscy plantatorzy kawy zbierają owoce tej pracy i produkują jedną z najlepszych kaw na świecie. Dostępna w naszym sklepie internetowym kawa z Kenii w swoim świetnym smaku łączy najlepsze wartości jakie może zaoferować ten piękny, afrykański kraj.