Kawa z Kolumbii

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

  • kawa ziarnista Arabica Kolumbia Bezkofeinowa, kawa z ameryki południowej, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Kawa Bezkofeinowa Kolumbia

    18,00 64,00 
    Wybierz opcje
  • Kraków Palarnia Kawy Ja-Wa Kawa ziarnista Arabica Kolumbia Palona po włosku ciemno palona

    Kawa Kolumbia Ciemno Palona

    17,00 61,00 
    Wybierz opcje
  • kawa ziarnista, kawa Kolumbia Excelso, kawa z ameryki południowej, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Kawa Kolumbia Excelso

    17,20 62,00 
    Wybierz opcje
  • kawa ziarnista Arabica Kolumbia Supremo, kawa z ameryki południowej, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Kawa Kolumbia Supremo

    20,50 73,00 
    Wybierz opcje

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Pierwsze informację o kawie z Kolumbii pochodzą z 1723 roku. Pierwsze sadzonki prawdopodobnie sprowadzili jezuici, którzy przybyli razem z hiszpańskimi osadnikami. Uprawę rozpoczęto w 1732 roku w północnym regionie Orinoko, a następnie w południowych regionach, zaczynając od Seminarium Popayan w Cauca.

Legenda głosi, że wzrost produkcji kawy w Kolumbii nastąpił dzięki jezuicie Francisco Romero w małym miasteczku w departamencie Santander o imieniu Salazar de Las Palmas. Kiedy jego parafianie spowiadali się, ksiądz nałożył na nich sianie kawy w ramach pokuty w celu odkupienia grzechów. Dzięki temu mówi się, że produkcja kawy zaczęła się rozszerzać na inne prowincje, a do 1850 r. kawa dotarła do Cundinamarca, Antioquia i Caldas.

Pod koniec XIX wieku produkcja wzrosła z 60 000 worków do ponad 600 000 worków. Większość tej pochodziła z plantacji dużych właścicieli ziemskich. Kawa była już głównym produktem eksportowym Kolumbii

Kolumbia to kraj, w którym znajdują się dziesiątki mikroklimatów rozciągających się na tysiące kilometrów. Warunki naturalne szczególnie dobrze nadają się do uprawy kawy. Tysiące wzgórz i gór bogatych w składniki odżywcze, wilgotny klimat i wysokie wzniesienia umożliwiają uprawę wspaniałej kawy kolumbijskiej.

Szacuje się, że w kraju jest ponad 600 000 rolników produkujących kawę. Większość z gospodarstw jest wciąż niewielka i położona na wsi, jednak przyzwoita infrastruktura daje im możliwość wprowadzenia upraw na rynek. Znaczna część kolumbijskiej kawy pozostaje w kraju, ale roczny eksport wynosi od 11 do 13 milionów worków.

W Kolumbii dzięki specyficznemu klimatowi są dwa sezony zbiorów. Pierwszy trwa od marca do czerwca, natomiast drugi, mniejszy przypada na okres od września do grudnia.Ze względu na częste deszcze większość stacji przetwórczych stosuje metodę obróbki na mokro, dzięki czemu kawa kolumbijska ma rześką kwasowość, przyjemną słodycz i wyrazisty smak.

Wspaniałe warunki do uprawy ziaren powodują, że kawa Kolumbia to niezwykły aromat i najwyższa jakość. W naszym sklepie z kawą z Kolumbii znajdziecie ziarna z różnych regionów w tym kolumbijską kawę bezkofeinową.