Kawa z Kuby

Wyświetlanie jednego wyniku

  • kawa ziarnista Arabica Kuba Serrano Superior, kawa z ameryki środkowej, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Kawa Kuba Serrano Superior

    20,50 73,00 
    Wybierz opcje

Wyświetlanie jednego wyniku

Wszyscy znają kubańskie cygara, natomiast kawa i Kuba nie jest tak oczywistym połączeniem. Przynajmniej w Europie kawa kubańska nie jest zbyt popularna. Podróż kawowca na Kubę była bardzo burzliwa. Pod koniec XVIII wieku zamieszki niewolników spustoszyły dużą część Karaibów. Francuscy rolnicy kolonialni – wraz z kilkoma krzewami kawy – musieli uciekać ze swoich ziem i ostatecznie wylądowali na Kubie. Szybko odkryli, że Kuba jest idealnym środowiskiem do uprawy kawy, charakteryzującym się odpowiednimi warunkami klimatycznymi oraz wieloma małymi, ale górzystymi wyspami. Aż do kubańskiej rewolucji w latach pięćdziesiątych XX wieku Kuba eksportowała duże ilości kawy, trzciny cukrowej i tytoniu. Z powodu embarga handlowego i zmiany w światowych stosunkach handlowych w okresie upadku Związku Radzieckiego eksport kubańskiej kawy mocno ucierpiał. Obecnie około trzy czwarte kubańskiej kawy pozostaje w kraju.

Dzięki niezwykle żyznej glebie i specyficznym warunkom klimatycznym panującym w dolinach i na obszarach górskich Kuba oferuje doskonałe warunki do uprawy kawowców. Większość kubańskich plantacji składa się z roślin arabiki. Umiarkowane warunki klimatyczne na zboczach górskich i zróżnicowana pogoda z dostatecznym cieniem dają owoce dobrej jakości. To, że produkcja kawy znów zyskuje na popularności, wynika głównie z programów wsparcia zainicjowanych przez takie kraje jak Wietnam. Produkcja rośnie z roku na rok, a w ostatnich latach kawa ponownie stała się jednym z filarów kubańskiej gospodarki.

Większość kawy, która trafia do Europy pochodzi od mikro-rolników i jest objęta wieloma bezpośrednimi programami zrównoważonego r. Ze względu na wyjątkowe warunki uprawy kawy kubańskiej mają one wyjątkowe aromaty takie jak tytoń. Dodatkowo cechują się pełnym body oraz subtelną, przyjemną kwaskowatością. Ze względu na długi czas dojrzewania, niektóre kawy kubańskie są bardzo słodkie, co w połączeniu z niepowtarzalnymi aromatami zapewnia intensywne doznania. Sami Kubańczycy piją swoją kawę właśnie w ten sposób: słodka, super mocna i intensywna.

Bogactwo smaków jakie oferują kawy z kuby spowodowały, że od dawna znajduje się w naszej palarni i cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Pomimo, że ten wyspiarski kraj słynie głównie z innych produktów oraz z rajskich wakacji, to Kuba, kawa i nasz sklep stworzyły mamy nadzieję nierozłącznie trio.