Kawa z Malawi

Wyświetlanie jednego wyniku

  • Kawa Malawi Mapanga AAA

    30,70 110,00 
    Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Wyświetlanie jednego wyniku

Produkcja kawy w Malawi pozostaje niska. Ale pomimo niewielkiej ilości, Arabica z Malawi nadrabia jakością. Ten niewielki afrykański kraj produkuje bardzo dobre, ale wciąż mało znane ziarna.

Kawa została po raz pierwszy s do brytyjskiego Malawi przez misjonarzy w latach 80. XIX wieku. W tym czasie komercyjne obszary upraw koncentrowały się głównie w Thyolo i Mulanje na południu. W przeciwieństwie do innych kolonii wschodnioafrykańskich, kawa nigdy nie stała się znaczącą uprawą  w Malawi. Różne czynniki, w tym powodzenie uprawy tytoniu w kraju, sprawiły, że kawa nigdy nie stała się tak ważnym towarem jak u sąsiadów z północy, Tanzanii i Kenii. Dopiero dużo później, po odzyskaniu niepodległości, dostrzeżono potencjał.

Produkcja kawy Arabika w Malawi opiera się dziś na małej sieci spółdzielni kawowych i 5 dużych posiadłościach, które znajdują się głównie na południu. Większość z nich uprawia herbatę, makadamię i tytoń jako główne uprawy oraz mniejsze ilości kawy. Niemniej jednak największe plantacje są  odpowiedzialne za produkuje około 2/3 rocznego krajowego wolumenu kawy. Za pozostałą 1/3 produkcji odpowiada od 3000 do 4000 drobnych rolników. Rolnicy ci są zrzeszeni w 6 spółdzielni w różnych regionach Malawi.

Klimat Malawi jest subtropikalny z dwiema porami deszczowymi od października do listopada i od maja do czerwca. Zbiory zwykle odbywają się od kwietnia do października, a szczyty zbiorów różnią się w zależności od regionu.

Największym wyzwaniem dla krajowego sektora kawy pozostaje słaba infrastruktura i starzejące się krzewy o niskiej odporności na choroby. Prężnie rozwijające się plantacje są ważną siłą gospodarczą regionu, stanowiąc przykład potencjału kraju w zakresie produkcji kawy. Jednak wielki potencjał tkwi również w populacji drobnych rolników.