Kawa z Malawi

Wyświetlanie jednego wyniku

  • kawa ziarnista Arabica Malawi Mapanga, kawa z afryki, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Kawa Malawi Mapanga

    21,70 78,00 
    Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Wyświetlanie jednego wyniku

Produkcja kawy w Malawi pozostaje niska. Ale pomimo niewielkiej ilości, Arabica z Malawi nadrabia jakością. Ten niewielki afrykański kraj produkuje bardzo dobre, ale wciąż mało znane ziarna.

Kawa została po raz pierwszy s do brytyjskiego Malawi przez misjonarzy w latach 80. XIX wieku. W tym czasie komercyjne obszary upraw koncentrowały się głównie w Thyolo i Mulanje na południu. W przeciwieństwie do innych kolonii wschodnioafrykańskich, kawa nigdy nie stała się znaczącą uprawą  w Malawi. Różne czynniki, w tym powodzenie uprawy tytoniu w kraju, sprawiły, że kawa nigdy nie stała się tak ważnym towarem jak u sąsiadów z północy, Tanzanii i Kenii. Dopiero dużo później, po odzyskaniu niepodległości, dostrzeżono potencjał.

Produkcja kawy Arabika w Malawi opiera się dziś na małej sieci spółdzielni kawowych i 5 dużych posiadłościach, które znajdują się głównie na południu. Większość z nich uprawia herbatę, makadamię i tytoń jako główne uprawy oraz mniejsze ilości kawy. Niemniej jednak największe plantacje są  odpowiedzialne za produkuje około 2/3 rocznego krajowego wolumenu kawy. Za pozostałą 1/3 produkcji odpowiada od 3000 do 4000 drobnych rolników. Rolnicy ci są zrzeszeni w 6 spółdzielni w różnych regionach Malawi.

Klimat Malawi jest subtropikalny z dwiema porami deszczowymi od października do listopada i od maja do czerwca. Zbiory zwykle odbywają się od kwietnia do października, a szczyty zbiorów różnią się w zależności od regionu.

Największym wyzwaniem dla krajowego sektora kawy pozostaje słaba infrastruktura i starzejące się krzewy o niskiej odporności na choroby. Prężnie rozwijające się plantacje są ważną siłą gospodarczą regionu, stanowiąc przykład potencjału kraju w zakresie produkcji kawy. Jednak wielki potencjał tkwi również w populacji drobnych rolników.