Kawa z Nikaragui

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

  • kawa ziarnista Arabica Nikaragua SHG EP El Capitan, kawa z ameryki środkowej, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Kawa Nikaragua SHG EP El Capitan

    20,50 73,00 
    Wybierz opcje
  • Kawa Nikaragua Maragogype

    Kawa Nikaragua SHG EP Maragogype

    24,00 86,00 
    Wybierz opcje

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Do lat 70. Nikaragua była postrzegana jako jeden z najlepszych producentów kawy w Ameryce Łacińskiej. Seria klęsk żywiołowych i problemów politycznych spowodowała, że ​​na wiele lat zniknęła jako eksporter kawy. Dopiero w ciągu ostatnich kilkunastu lat kawy z Nikaragui zaczęły odzyskiwać swoją pozycję na rynku.

Kawa Nikaragua rośnie stosunkowo wysoko, 95% z niej jest uprawiana w cieniu i spełnia specyfikacje kaw wysoko rosnących SHG (Strictly High Grown ).Krzewy znajdują się na wysokości od 1100 do 1800 m nad poziomem morza. Kawy z Nikaragui to głównie odmiany Arabiki. Uprawiane tu odmiany to Caturra, Catimor, Bourbon, Maracaturra, Maragogype,  Cutuai, Pacamara i Typica.

Większość kawy z Nikaragui jest uprawiana w cieniu na bardzo małych farmach z praktykami rolnictwa ekologicznego, chociaż niewiele jest certyfikowanych. Dzieje się tak, ponieważ większość nikaraguańskich rolników jest zbyt biedna, aby kupować nawozy i pestycydy lub pozwolić sobie na opłaty za certyfikację ekologiczną. Powoduje to, że ziarna kawowca swój smak w całości czerpią ze wspaniałych warunków naturalnych.

Dostępne w naszym sklepie kawy z Nikaragui są podobne do wielu innych kaw środkowoamerykańskich, choć zazwyczaj mają łagodniejszą kwasowość. Ziarna kawy Nikaragua zapewniają gładkie body i umiarkowaną kwasowość, której towarzyszy owocowy, rześki i wyraźnie zaznaczony posmak. Aromat zawiera elementy karmelu, słodkiej czekolady i cytrusów. Sama kawa może mieć bardzo przyjemny, zrównoważony i słodki smak. Specyficzne smaki w zależności od gatunku wahają się od cytrusów, kwiatów i owoców, po nuty wanilii lub czekolady.