Kawa z Nikaragui
Wyświetlanie wszystkich wyników: 2
-
Kawa Nikaragua SHG EP El Capitan
23,20 zł – 83,00 zł Wybierz opcje -
Kawa Nikaragua SHG EP Maragogype
26,70 zł – 96,00 zł Wybierz opcje
Wyświetlanie wszystkich wyników: 2
Do lat 70. Nikaragua była postrzegana jako jeden z najlepszych producentów kawy w Ameryce Łacińskiej. Seria klęsk żywiołowych i problemów politycznych spowodowała, że na wiele lat zniknęła jako eksporter kawy. Dopiero w ciągu ostatnich kilkunastu lat kawy z Nikaragui zaczęły odzyskiwać swoją pozycję na rynku.
Kawa Nikaragua rośnie stosunkowo wysoko, 95% z niej jest uprawiana w cieniu i spełnia specyfikacje kaw wysoko rosnących SHG (Strictly High Grown ).Krzewy znajdują się na wysokości od 1100 do 1800 m nad poziomem morza. Kawy z Nikaragui to głównie odmiany Arabiki. Uprawiane tu odmiany to Caturra, Catimor, Bourbon, Maracaturra, Maragogype, Cutuai, Pacamara i Typica.
Większość kawy z Nikaragui jest uprawiana w cieniu na bardzo małych farmach z praktykami rolnictwa ekologicznego, chociaż niewiele jest certyfikowanych. Dzieje się tak, ponieważ większość nikaraguańskich rolników jest zbyt biedna, aby kupować nawozy i pestycydy lub pozwolić sobie na opłaty za certyfikację ekologiczną. Powoduje to, że ziarna kawowca swój smak w całości czerpią ze wspaniałych warunków naturalnych.
Dostępne w naszym sklepie kawy z Nikaragui są podobne do wielu innych kaw środkowoamerykańskich, choć zazwyczaj mają łagodniejszą kwasowość. Ziarna kawy Nikaragua zapewniają gładkie body i umiarkowaną kwasowość, której towarzyszy owocowy, rześki i wyraźnie zaznaczony posmak. Aromat zawiera elementy karmelu, słodkiej czekolady i cytrusów. Sama kawa może mieć bardzo przyjemny, zrównoważony i słodki smak. Specyficzne smaki w zależności od gatunku wahają się od cytrusów, kwiatów i owoców, po nuty wanilii lub czekolady.