Kawa z Papui Nowej Gwinei

Wyświetlanie jednego wyniku

  • kawa ziarnista Arabica Arabica Papua Nowa Gwinea kawa z azji i oceanii, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Arabica Papua Nowa Gwinea

    23,20 83,00 
    Wybierz opcje

Wyświetlanie jednego wyniku

Chociaż Papua-Nowa Gwinea dzieli wyspę Papuę z Indonezją kawa stąd jest w rzeczywistości różna od typowych indonezyjskich ziaren. Przez wiele lat kawa Papui Nowej Gwinei pozostawała w cieniu sąsiadki, Indonezji. Jednak jej słodkie, owocowe zbiory i idealne warunki do uprawy kawy przyciągają zainteresowanie palarni i konsumentów.

Ze względu na swoje położenie obok płyty australijskiej i płyty pacyficznej, Papua Nowa Gwinea ma interesującą geografię. Północ składa się ze skał wapiennych z niezwykle gęstym lasem deszczowym, bagnistym południowym wybrzeżem. Środek kraju pokryty jest wysokimi górami zwanymi Highlands, tworząc idealne warunki do uprawy wspaniałych ziaren kawy.

Pierwsze plantacje kawy w Papui Nowej Gwinei zostały zarejestrowane w XIX wieku, ale dopiero w latach dwudziestych XX wieku produkcja komercyjna naprawdę się rozwinęła. Od tego czasu nastąpił szereg wzlotów i upadków w handlu kawą Papui Nowej Gwinei. Lata 60. to okres boomu, kiedy to usprawniono infrastrukturę ułatwiającą transport ziaren. W latach 70. załamanie na brazylijskim rynku kawy z powodu mrozu dało kolejny impuls gospodarce Papui Nowej Gwinei. Od tego czasu przemysł kawowy napotkał wiele przeszkód.

Ponad 90% kawy uprawianej w Papui Nowej Gwinei pochodzi z małych gospodarstw rolnych lub „ogrodów kawowych” w małych wioskach. Reszta jest uprawiana na dużych plantacjach. Istnieje wyraźna różnica w ich profilach smakowych, głównie ze względu na sposób, w jaki ziarna są przetwarzane. Co ciekawe, większość uprawianych ziaren to odmiana Blue Mountain, która została sprowadzona z Jamajki za sprawą niemieckiego plantatora.