Kawa z Peru

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

  • Palarnia Kawy Ja-Wa Kraków, kategoria kawy, świeżo palona, kawa ziarnista, kawa peru, arabica

    Kawa Peru HB MCM

    22,20 80,00 
    Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
  • Kawa Peru Tunki Kraków palarnia kawy ja-wa

    Kawa Peru Tunki

    25,00 90,00 
    Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Początki kawy w Peru sięgają połowy XVIII wieku, kiedy sprowadzono ją z sąsiedniego Ekwadoru. Jednak nie była eksportowana komercyjnie aż do końca XIX wieku. Produkcja znacznie wzrosła dopiero na przełomie XIX i XX wieku, kiedy to Peru nie spłaciło pożyczki zaciągniętej wobec rządu brytyjskiego. W wyniku czego ponad dwa miliony hektarów ziemi zostało przekazane Wielkiej Brytanii (pod nazwą „Kraj Peru”) w ramach spłaty. Znaczną część z tego przeznaczono na produkcję rolną, w tym kawę i to właśnie w tym momencie na dobre rozpoczął się eksport kawy.

Podobnie jak w całej Ameryce Łacińskiej, początki produkcji kawy w Peru związane były dużymi posiadłościami ziemskimi skoncentrowanymi w rękach zamożnej, głównie europejskiej, elity. Jednak, gdy robotnicy migrowali z innych obszarów Peru, również wyżynnych, aby zapewnić siłę roboczą na tych plantacjach, zaczęli samodzielnie zakładać uprawy – dość łatwo, ponieważ regiony, z których pochodzili gwarantowały świetne warunki.

Kawa peruwiańska jest głównie uprawiana na znacznych wysokościach – między 1000 a 1800 m n.p.m przez małe spółdzielnie, które preferują metody ekologiczne. Ziarna kawy speciality są przede wszystkim przetwarzane na mokro, fermentując w celu podkreślenia profilu smakowego i subtelnych nut.

Podczas gdy każdy region uprawy nadaje własne unikalne nuty smakowe, kawa peruwiańska jest gładka i aksamitna z łagodną kwasowością i lekką konsystencją. Ekscytujący profil smakowy waha się od waniliowo-orzechowej słodyczy po orzechowe, czekoladowe nuty i subtelne tony cytrusowe. Kawa Peru jest cudownie aromatyczna. Większość ziaren kawy peruwiańskiej to najwyższej jakości odmiany Arabiki.

Oferowane przez nasz sklep z kawą ziarna z Peru to z jednej strony prawdziwa klasyka, ponieważ jedne z pierwszych ziaren jakie zagościły w naszej palarni pochodziły z Peru. Z drugiej strony, cały czas staramy się odkrywać nowe smaki, w które obfitują peruwiańskie kawy.