Kawa z Peru

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

  • Palarnia Kawy Ja-Wa Kraków, kategoria kawy, świeżo palona, kawa ziarnista, kawa peru, arabica

    Kawa Peru HB MCM

    17,00 61,00 
    Wybierz opcje
  • Kawa Peru Tunki Kraków palarnia kawy ja-wa

    Kawa Peru Tunki

    24,00 86,00 
    Wybierz opcje

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Początki kawy w Peru sięgają połowy XVIII wieku, kiedy sprowadzono ją z sąsiedniego Ekwadoru. Jednak nie była eksportowana komercyjnie aż do końca XIX wieku. Produkcja znacznie wzrosła dopiero na przełomie XIX i XX wieku, kiedy to Peru nie spłaciło pożyczki zaciągniętej wobec rządu brytyjskiego. W wyniku czego ponad dwa miliony hektarów ziemi zostało przekazane Wielkiej Brytanii (pod nazwą „Kraj Peru”) w ramach spłaty. Znaczną część z tego przeznaczono na produkcję rolną, w tym kawę i to właśnie w tym momencie na dobre rozpoczął się eksport kawy.

Podobnie jak w całej Ameryce Łacińskiej, początki produkcji kawy w Peru związane były dużymi posiadłościami ziemskimi skoncentrowanymi w rękach zamożnej, głównie europejskiej, elity. Jednak, gdy robotnicy migrowali z innych obszarów Peru, również wyżynnych, aby zapewnić siłę roboczą na tych plantacjach, zaczęli samodzielnie zakładać uprawy – dość łatwo, ponieważ regiony, z których pochodzili gwarantowały świetne warunki.

Kawa peruwiańska jest głównie uprawiana na znacznych wysokościach – między 1000 a 1800 m n.p.m przez małe spółdzielnie, które preferują metody ekologiczne. Ziarna kawy speciality są przede wszystkim przetwarzane na mokro, fermentując w celu podkreślenia profilu smakowego i subtelnych nut.

Podczas gdy każdy region uprawy nadaje własne unikalne nuty smakowe, kawa peruwiańska jest gładka i aksamitna z łagodną kwasowością i lekką konsystencją. Ekscytujący profil smakowy waha się od waniliowo-orzechowej słodyczy po orzechowe, czekoladowe nuty i subtelne tony cytrusowe. Kawa Peru jest cudownie aromatyczna. Większość ziaren kawy peruwiańskiej to najwyższej jakości odmiany Arabiki.

Oferowane przez nasz sklep z kawą ziarna z Peru to z jednej strony prawdziwa klasyka, ponieważ jedne z pierwszych ziaren jakie zagościły w naszej palarni pochodziły z Peru. Z drugiej strony, cały czas staramy się odkrywać nowe smaki, w które obfitują peruwiańskie kawy.