Kawa z Timoru Wschodniego

Wyświetlanie jednego wyniku

  • Arabica Timor Wschodni Ermera

    21,70 78,00 
    Wybierz opcje

Wyświetlanie jednego wyniku

Kawa z Timoru Wschodniego jest wysokiej jakości, pyszna i eksportowana na cały świat. Ziarna to gorący towar sprzedawany po cenie premium głównie do Stanów Zjednoczonych, Niemiec, Portugalii i Australii. Dlatego nasz sklep z kawą i Timor Wschodni to doskonałe połączenie, a sami Timorczycy również piją dużo kawy,  preferując czarną i bardzo mocną.

Kawa została wprowadzona do Timoru Wschodniego w latach 60. XIX wieku przez Portugalczyków. Szybko stała się głównym towarem eksportowym wyprzedzając drzewo sandałowe. Do połowy lat 60. XIX wieku ziarna stanowiły co najmniej 50% wartości całego eksportu z kolonii. Cała produkcja była jednak własnością garstki portugalskich właścicieli ziemskich, a lokalne społeczności zajmowały się tylko żniwami. Kiedy w połowie lat 70. Indonezja przejęła kontrolę nad ziemią, kawa stała się mniej skoncentrowana, a produkcja kawy w Timorze Wschodnim znacznie spadła wraz z utratą umiejętności rolniczych. Plantacje jednak pozostawiły po sobie spuściznę w postaci wiekowych krzewów. Od czasu uzyskania niepodległości w 2002 roku sektor kawy został szybko odbudowany i stanowi obecnie około 80% całkowitego eksportu Timoru Wschodniego.

Historia kawy z Timoru Wschodniego jest godna uwagi, ponieważ oprócz Arabiki i Robusty kraj ten ma własną hybrydową odmianę kawy – Timor Hybrid. Gatunek pochodzi z okresu przed II wojną światową i narodził się ze spontanicznego kojarzenia rośliny Robusty i Arabiki. Jest odmianą o wysokiej odporności na choroby i wysokiej wydajności, która jest obecnie uprawiana na całym świecie.

Timor Wschodni stale podnosi jakość swojej kawy, która jest organiczna, ponieważ nigdy nie wprowadzono nawozów i pestycydów. Większość kawy pochodzi z upraw położonych w cieniu. Podobnie jak wiele ziaren uprawianych w Azji Południowo-Wschodniej, kawa z Timoru Wschodniego ma bardziej klasyczny smak. Jednakże odpowiednia pielęgnacji i obróbka powoduje, że najlepsze kawy są słodkie, gładkie, pełne i czekoladowe