Kawa z Wietnamu

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

  • kawa ziarnista Arabica Wietnam, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Arabica Wietnam Lam Dong

    21,70 78,00 
    Wybierz opcje
  • kawa ziarnista robusta wietnam, palarnia kawy krakow

    Robusta Wietnam

    15,00 53,00 
    Wybierz opcje

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Jako drugi co do wielkości producent i eksporter kawy na świecie po Brazylii, Wietnam ma wyjątkowy status w świecie kawy. Kultura wietnamskiej kawy jest widoczna nie tylko w różnorodności napojów czy niezliczonych kawiarniach, które wypełniają ulice Hanoi. W Wietnamie kawa jest sposobem na życie.

Podobnie jak w wielu innych skolonizowanych krajach, kawa dotarła do Wietnamu na statkach francuskich misjonarzy. Misjonarze wypróbowali różne regiony , zanim ustalili, że Środkowe Wyżyny są najlepszym miejscem do uprawy kawy. Co ciekawe, pierwszą kawą zasadzoną w Wietnamie była Arabika, a nie tak powszechnie uprawiana tam Robusta.

Robusta dotarła do Wietnamu dopiero prawie 30 lat później, kiedy w 1908 r. Francuzi sprowadzili ją na Wyżyny Centralne. Nawet po przybyciu Robusty, Wietnam nie od razu stał się gigantem, jakim znamy go dzisiaj. Powierzchnia uprawy kawy rosła bardzo powoli

We wczesnej historii kawy wietnamskiej scena kawiarniana na obszarach miejskich dzieliła się na dwa typy. Pierwszą z nich są eleganckie kawiarnie w stylu francuskim dla Francuzów i wietnamskich oficerów pracujących dla rządu kolonialnego, którzy nauczyli się zwyczaju rozpoczynania dnia kawą. Druga to wietnamska kawa serwowana w restauracjach lub straganach śniadaniowych należących do Kantończyków i innych chińskich grup imigrantów z południowych Chin.

Na początku XX wieku producenci rozpoczęli uprawę kawy na dużych farmach i plantacjach, co zaowocowało coraz lepszymi plonami. W połowie XX wieku produkcja kawy była stłumiona z powodu toczących się w całym kraju wojen. Produkcja kawy, podobnie jak większość prywatnych przedsiębiorstw, była w tym czasie ograniczona, ponieważ nowe władze rządowe starały się skolektywizować wszystkie gałęzie przemysłu.

Sytuacja uległa drastycznej zmianie w 1986 r. wraz z wprowadzeniem reform Doi Moi, które miały na celu uczynienie wietnamskiej gospodarki wolnym rynkiem zorientowanym na socjalizm. W związku z tym po raz kolejny zezwolono na prywatną przedsiębiorczość i przemysł zaczął się rozwijać. Przemysł kawowy natychmiast ugruntował swoje odrodzenie dzięki wprowadzeniu różnych krajowych marek i firm, w wyniku czego Wietnam stał się drugim co do wielkości producentem kawy na świecie w 1999 roku (zastępując Kolumbię).

Robusta stanowi 95% całkowitej produkcji kawy w kraju i odznacza się mocnym, ale przyjemnym smakiem. Arabika, która stanowi 5% kawy z Wietnamu, charakteryzuje się od niską do średniej kwasowości i lekko czekoladowym smakiem. Oba gatunki jakie produkuje Wietnam musiały zaszczycić nasz sklep z kawą.