Kawa z Zambii

Wyświetlanie jednego wyniku

  • kawa ziarnista Arabica Zambia, kawa z afryki, palarnia kawy kraków, świeżo palona kawa

    Kawa Zambia AAA

    26,70 96,00 
    Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Wyświetlanie jednego wyniku

Zambia to kolejny nieoczywisty kierunek na mapie naszego sklepu z kawą.  Uprawa kawy w Zambii zaczęła się późno – znacznie później niż u sąsiadów. W latach pięćdziesiątych kawa została sprowadzona dzięki nasionom odmian z Kenii i Tanzanii. W tym momencie kawa była już wielkim biznesem w innych częściach świata.

W latach 70. rozpoczęto dalsze badania nad sposobami zwiększenia produkcji kawy w Zambii. Rolnicy coraz chętniej zaczęli wprowadzać się na ten obszar, a zambijski rynek kawy zaczął się rozwijać. W latach 80. Międzynarodowa Organizacja Kawy przyznała Zambii kontyngent pozwalający na eksport 350 ton kawy. W 1985 roku oficjalne Zambia stała się eksporterem kawy.

Góry są domem dla większości upraw kawy w Zambii. Arabica jest najpopularniejszym gatunkiem uprawianym w regionie, Ze względu na wysokości wymagane do wzrostu, góry Muchinga i miasto Lusaka na północy kraju są miejscem, w którym dzieje się magia.

Głównym powodem, dla którego północna część Zambii jest wykorzystywana do uprawy kawy, jest jej bliskość do równika. Ta idealna lokalizacja sprawia, że ​​warunki są tu idealne zarówno dla ziaren Arabiki, jak i Robusty i dlatego kawa Zambia jest teraz dostępna dla mas.

W przeciwieństwie do innych afrykańskich kaw, kawy zambijskie mają zazwyczaj niższą kwasowość, ale zachowując przy tym pełnię aromatu. Jeśli jesteś prawdziwym miłośnikiem kawy i chcesz mieć w filiżance eleganckie, wysokiej jakości ziarno, wybór kawy Zambia to świetny pomysł. Jednym łykiem możesz znaleźć nowego faworyta, bez którego po prostu nie możesz się obejść.