Kawa Zambia AAA

26,70 96,00 

Kawa Zambia AAA to jedna z najlepszych kaw afrykańskich o łagodnym, pełnym smaku i aromacie kojarzącym się z owocami cytrusowymi z lekką nutą słodyczy. Charakteryzuje się dużymi ziarnami o niemal idealnym kształcie.

SKU: Brak danych Kategoria:

Opis

Kawa Zambia AAA

Kraj pochodzenia: Zambia
Region: Northern Province
Gatunek: Arabica
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1500 – 1600 m n.p.m.
Sposób palenia: średnio ciemny
Kwasowość: średnia
Profil smakowy: słodkie orzechy, zielone jabłko, cytrusowa kwasowość

Dlaczego Arabica Zambia AAA?

Kawa ma dość krótką historię w Zambii. Sadzonki zostały sprowadzone do kraju w latach 50 z sąsiedniej Tanzanii. Uprawy kawy były próbą odejścia od miedzi i dywersyfikacji eksportu.  Położono duży nacisk na wydajność produkcji. W związku z czym założono duże, uporządkowane plantacje. Kawę uprawiano w pełnym słońcu na płaskich wyżynach i przetwarzano w dużych młynach wodnych. Mimo to wysiłki przyniosły niewielki sukces. Zambia rozpoczęła formalny eksport kawy dopiero w 1985 roku. Rozwój plantacji nastąpił w latach 80. dzięki finansowanemu przez Bank Światowy projektowi. Nowoczesny system nawadniania umożliwia produkcję kawy w sposób spójny, bez uszczerbku dla jakości i wydajności. W ciągu ostatniej dekady nastąpiła zmiana na produkcję zorientowaną na jakość i wspieranie drobnych gospodarstw rolnych.

Przed przemysłem kawowym w Zambii występuje szereg wyzwań związanych z rolnictwem i środowiskiem. Do najważniejszych należą problemy z brakiem wody i suszą, gospodarką glebową, względnie niższymi wysokościami upraw kawy i niektórymi dość nietypowymi odmianami sadzonek. Pomimo to kawa z Zambii posiada potencjał, dzięki któremu ziarna mogą być na prawdę wyjątkowe. Kawy z Zambii wahają się od lekkich, owocowych smaków przypominających Kenię do subtelnych, zrównoważonych kaw o złożonym body.

Północna Prowincja ma najlepsze warunki do uprawy kawy arabiki w Zambii, ze względu na bliskość równika i duże wysokości. Lokalna gospodarka jest zdominowana przez rolnictwo, a kawa jest głównym plonem eksportowym i rośnie obok upraw na własne potrzeby, takich jak kukurydza, proso, orzeszki ziemne. Górzysty teren i brak infrastruktury transportowej sprawiają, że region ten jest trudny do pracy, a także najbardziej potrzebujący inwestycji i rozwoju, jakie może przynieść przemysł kawowy.

Kawa Zambia AAA dostępna w naszej palarnirośnie na bogatych, wulkanicznych glebach co gwarantuje kawę o łagodnym, pełnym smaku i aromacie kojarzącym się z owocami cytrusowymi z lekką nutą słodyczy.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Stopień zmielenia

Aeropress, Chemex, Drip, Ekspres kolbowy, French Press, Kawiarka, Parzona po turecku, Ziarnista

Waga

1000g, 250g, 500g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa Zambia AAA”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *