Opis
Kawa Zambia PB
Kraj pochodzenia: Zambia
Region: Northern Province
Gatunek: Arabica
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1500 – 1600 m n.p.m.
Sposób palenia: średnio ciemny
Kwasowość: średnia
Profil smakowy: słodkie orzechy, zielone jabłko, cytrusowa kwasowość
Dlaczego Arabica Zambia PB?
Kawa ma dość krótką historię w Zambii. Sadzonki zostały sprowadzone do kraju w latach 50 z sąsiedniej Tanzanii. Uprawy kawy były próbą odejścia od miedzi i dywersyfikacji eksportu. Położono duży nacisk na wydajność produkcji. W związku z czym założono duże, uporządkowane plantacje. Kawę uprawiano w pełnym słońcu na płaskich wyżynach i przetwarzano w dużych młynach wodnych. Mimo to wysiłki przyniosły niewielki sukces. Zambia rozpoczęła formalny eksport kawy dopiero w 1985 roku. Rozwój plantacji nastąpił w latach 80. dzięki finansowanemu przez Bank Światowy projektowi. Nowoczesny system nawadniania umożliwia produkcję kawy w sposób spójny, bez uszczerbku dla jakości i wydajności. W ciągu ostatniej dekady nastąpiła zmiana na produkcję zorientowaną na jakość i wspieranie drobnych gospodarstw rolnych.
Przed przemysłem kawowym w Zambii występuje szereg wyzwań związanych z rolnictwem i środowiskiem. Do najważniejszych należą problemy z brakiem wody i suszą, gospodarką glebową, względnie niższymi wysokościami upraw kawy i niektórymi dość nietypowymi odmianami sadzonek. Pomimo to kawa z Zambii posiada potencjał, dzięki któremu ziarna mogą być na prawdę wyjątkowe. Kawy z Zambii wahają się od lekkich, owocowych smaków przypominających Kenię do subtelnych, zrównoważonych kaw o złożonym body.
Północna Prowincja ma najlepsze warunki do uprawy kawy arabiki w Zambii, ze względu na bliskość równika i duże wysokości. Lokalna gospodarka jest zdominowana przez rolnictwo, a kawa jest głównym plonem eksportowym i rośnie obok upraw na własne potrzeby, takich jak kukurydza, proso, orzeszki ziemne. Górzysty teren i brak infrastruktury transportowej sprawiają, że region ten jest trudny do pracy, a także najbardziej potrzebujący inwestycji i rozwoju, jakie może przynieść przemysł kawowy.
Kawa Zambia PB dostępna w naszej palarnirośnie na bogatych, wulkanicznych glebach co gwarantuje kawę o łagodnym, pełnym smaku i aromacie kojarzącym się z owocami cytrusowymi z lekką nutą słodyczy.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.