Opis
Herbata czarna Ceylon BOP1 Waniliowa
Rodzaj: herbata czarna
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Region: Ceylon
Skład: Herbata czarna Ceylon BOP1, wanilia, aromat
Ceylon BOP1 Waniliowa – skąd pochodzi?
Herbata trafiła na wyspę Ceylon już na początku XIX wieku jednak uprawiana była w celach niekomercyjnych. Za ojca przemysłu herbacianego uważa się Szkota Jamesa Taylora, który w 1867 roku założył pierwszą plantację na wyspie, na liczącej 19 akrów posiadłości Loolecondera. Pierwszymi sadzonkami były rośliny pochodzące ze słynnych chińskich regionów herbacianych i Assamu. Już w 1872 Taylor posiadał w pełni wyposażoną fabrykę herbaty, natomiast rok później do Londynu dotarła pierwsza dostawa 10kg herbaty cejlońskiej. Wkrótce, na okolicznych ziemiach zaczęto zakładać kolejne plantacje, a już w 1888 tereny upraw herbaty były większe niż tereny dłużej uprawianej kawy. Pod koniec XIX wieku powierzchnia upraw przekroczyła 400 tys. akrów.
Obecnie plantacje herbaty pokrywają prawie 4% powierzchni kraju, który jest 4 największym producentem herbaty na świecie. Bezpośrednio i pośrednio w przemyśle herbacianym zatrudnionych jest ponad milion mieszkańców Sri Lanki. Uprawiane w centrum wyspy na wysokości od 1200 do 2000 metrów, herbaty cejlońskie przeznaczone są głównie na rynki eksportowe. Natomiast najlepsze zbiory występują od stycznia do końca marca.
Dlaczego herbata Ceylon BOP1 Waniliowa?
Czarna herbata Ceylon BOP1 rośnie na bogatych glebach, w ogrodach leżących na wyspie Cejlon. Wilgotny i mglisty klimat z mroźną wiosenną bryzą nadają herbacie niepowtarzalny smak i aromat. Natomiast skrót BOP1 (Broken Orange Pekoe) oznacza cięte (łamane) liście z dodatkiem liści pochodzących z wierzchołków. Dają pomarańczowoczerwony napar o intensywnym zapachu i gładkim smaku z naturalną słodyczą. Dodatek wanilii wzbogaca ten smak sprawiając, że jest on aksamitny i pełny.
Sposób przygotowania
Łyżeczkę herbaty (ok. 3 gramy) należy parzyć w filiżance (150 ml) wody. Liście zalewamy wodą o temperaturze około 95 stopni Celsjusza. Następnie parzymy 2-3 minuty w zależności od preferencji smakowych, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.