Kawa Brazylia South Of Minas

17,00 61,00 

Kawa Brazylia South of Minas to wysokiej jakości Arabica pochodząca z regionu Sul de Minas. Charakteryzuje się delikatnym i czekoladowo-orzechowym smakiem, niską kwasowością oraz średnią zawartością kofeiny. Jest to gatunek szczególnie polecany wszystkim, którzy cenią sobie łagodne kawy.

 

Wyczyść
SKU: Brak danych Kategoria: Tag:

Opis

Kawa Brazylia South of Minas

Kraj pochodzenia: Brazylia
Region: Sul de Minas
Gatunek: Arabica
Odmiana: Mundo Novo, Icatu, Acaiá, Catuaí, Tupi
Metoda pozyskiwania: naturalna
Wysokość upraw: 950 – 1200 m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: niska
Profil smakowy: Słodki aromat, zrównoważone body, nuty orzechów i mlecznej czekolady

Dlaczego Arabica Brazylia South of Minas?

Kawa została wprowadzona do Brazylii na początku XVIII wieku. Jak głosi historia w 1727 r. rząd Brazylii wysłał śmiałego żołnierza – ppłk. Francisco de Melo Palheta – w celu przemycenia nasion kawy z Gujany Francuskiej pod przykrywką mediacji w sprawie granicy.

W Brazylii uprawia się ogromną liczbę tradycyjnych i eksperymentalnych odmian, takich jak Bourbon, Mondo Novo, Icatú, Catuaí, Iapar i Catucaí. Znaczna część odmian pochodzi z grup Catuaí i Mundo Novo.

Historycznie większość kawy uprawianej w Brazylii była przetwarzana przy użyciu metody naturalnej z powodu niedoboru wody w regionach, w których położone są plantacje. Obecnie sytuacja zmienia i coraz częściej stosuje się także metodę “pulped natural” oraz metodę mokrą.  Procesy te stosuje się w celu poprawy różnych właściwości kawy i wydobycia różnych cech.

Rozmiary gospodarstw wahają się od małych rodzinnych plantacji o powierzchni poniżej 10 hektarów, aż do ogromnych posiadłości przekraczających 2000 hektarów. Brazylia to prawdziwe zagłębie kawowe, ponieważ niektóre większe brazylijskie regiony produkują rocznie więcej kawy niż cała produkcja Boliwii!

Arabica Brazylia South of Minas to wysokiej jakości kawa pochodząca z regionu Sul de Minas. Owoce przetwarza się używając metody naturalnej. Oznacza to, że ziarna są suszone razem ze słodkim miąższem co przekłada się na jej delikatny, słodkawy smak. Co ciekawe, podczas gdy wysokiej jakości kawy z Ameryki Środkowej uprawia się na dużych wysokościach, w Brazylii sytuacja wygląda inaczej. Kawa oznaczana jako SSFC (Strictly Soft Fine Cup) rośnie na plantacjach leżących na wysokości poniżej 1200 m n.p.m. Niższa wysokość powoduje mniejszą kwasowość kawy, a kiedy połączymy to z ładną cremą i przyjemnym słodkim profilem smakowym, zrozumiesz, dlaczego jest tak popularna.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Waga

1000g, 250g, 500g

Stopień zmielenia

Aeropress, Chemex, Drip, Ekspres kolbowy, French Press, Kawiarka, Parzona po turecku, Ziarnista

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa Brazylia South Of Minas”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *