Ceylon OP

8,80 16,80 

Czarna herbata Ceylon OP rośnie na bogatych glebach, w ogrodach leżących na znacznych wysokościach. Wilgotny i mglisty klimat z mroźną wiosenną bryzą nadają herbacie niepowtarzalny smak i aromat. Skrót OP (Orange Pekoe) oznacza, że są to całe liście zbierane z górnej części krzewu. Długi liść daje pomarańczowoczerwony napar o intensywnym zapachu i gładkim smaku z naturalną słodyczą.

SKU: Brak danych Kategoria: Tag:

Opis

Herbata czarna Ceylon OP

Rodzaj: herbata czarna
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Region: Ceylon

Ceylon OP – skąd pochodzi?

Herbata trafiła na wyspę Ceylon już na początku XIX wieku jednak uprawiana była w celach niekomercyjnych.  Za ojca przemysłu herbacianego uważa się Szkota Jamesa Taylora, który w 1867 roku założył pierwszą plantację na wyspie, na liczącej 19 akrów posiadłości Loolecondera. Pierwszymi sadzonkami były rośliny pochodzące ze słynnych chińskich regionów herbacianych i Assamu. Już w 1872 Taylor posiadał w pełni wyposażoną fabrykę herbaty, natomiast rok później do Londynu dotarła pierwsza dostawa 10kg herbaty cejlońskiej. Wkrótce, na okolicznych ziemiach zaczęto zakładać kolejne plantacje, a już w 1888 tereny upraw herbaty były większe niż tereny dłużej uprawianej kawy. Pod koniec XIX wieku powierzchnia upraw przekroczyła 400 tys. akrów.

Obecnie plantacje herbaty pokrywają prawie 4% powierzchni kraju, który jest 4 największym producentem herbaty na świecie. Bezpośrednio i pośrednio w przemyśle herbacianym zatrudnionych jest ponad milion mieszkańców Sri Lanki. Uprawiane w centrum wyspy na wysokości od 1200 do 2000 metrów, herbaty cejlońskie przeznaczone są głównie na rynki eksportowe. Najlepsze zbiory występują od stycznia do końca marca.

Dlaczego Ceylon OP?

Czarna herbata Ceylon OP rośnie na bogatych glebach, w ogrodach leżących na znacznych wysokościach. Wilgotny i mglisty klimat z mroźną wiosenną bryzą nadają herbacie niepowtarzalny smak i aromat. Natomiast skrót OP (Orange Pekoe) oznacza całe liście zbierane z górnej części krzewu. Długi liść daje pomarańczowoczerwony napar o intensywnym zapachu i gładkim smaku z naturalną słodyczą.

Sposób przygotowania

Łyżeczkę herbaty (ok. 2 gramy) należy parzyć w filiżance (150 ml) wody. Liście zalewamy świeżo przegotowaną wodą o temperaturze około 95 stopni Celsjusza. Następnie parzymy pod przykryciem 3-5 minuty w zależności od preferencji smakowych, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Waga

100g, 50g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Ceylon OP”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *