Opis
Herbata czarna Darjeeling Second Flush
Rodzaj: herbata czarna
Kraj pochodzenia: Indie
Region: Darjeeling
Darjeeling Second Flush – skąd pochodzi?
Prowincja Darjeeling, z której pochodzi herbata znajduje się u podnóża Himalajów, w stanie Bengal Zachodni w Indiach. Większość krzewów herbacianych zawdzięcza swoje pochodzenie nasionom „przemyconym” z Chin przez słynnego szkockiego poszukiwacza przygód i botanika Roberta Fortune prawie 200 lat temu. Rozwój upraw następował bardzo szybko. Do 1866 roku w prowincji było już 39 plantacji herbaty o powierzchni 1000 akrów, produkujących 133 000 funtów herbaty. W ciągu następnych dziesięciu lat liczba ogrodów potroiła się, areał wzrósł o 80 procent, a produkcja wzrosła dziesięciokrotnie.
Obecnie Darjeeling ma 87 ogrodów o powierzchni 17 500 hektarów. Gospodarka regionu jest silnie uzależniona od herbaty. Przy uprawie zatrudnione pracuje ponad 52 000 osób, z czego 60 procent to kobiety. Tak duży rozwój przemysłu herbacianego był możliwy dzięki specyficznym warunkom. Chłodny, wilgotny klimat, ciągła mgła i znaczna wysokość wzgórz dochodząca do 2400 m n.p.m zapewniają, że herbata pochodząca z Darjeeling według wielu jest najlepsza na świecie.
Dlaczego Darjeeling Second Flush?
Darjeeling Second Flush to indyjska czarna herbata. Jest zbierana podczas okresu drugiego zbioru czyli od maja do września i w porównaniu z herbatą z pierwszego zbioru wyróżnia ją mocniejszy smak, ciemnozłota barwa oraz aromat muszkatu.
Sposób przygotowania
Jedną łyżeczkę herbaty (ok. 3 gramy) należy parzyć w filiżance (150 ml) wody. Liście zalewamy wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza Parzymy przez 2 do 4 minut w zależności od preferencji smakowych. Po tym czasie należy oddzielić liście od naparu. Liście można parzyć dwukrotnie, wydłużając drugie parzenie.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.