Darjeeling Second Flush

10,10 19,20 

Darjeeling to niewielka prowincja leżąca u stóp Himalajów na wysokości powyżej 2000 m n.p.m. Rosnące tam herbaty, uważane są za najlepsze w Indiach i jedne z najlepszych na świecie. Second Flush jest zbierana podczas okresu drugiego zbioru czyli od maja do września i w porównaniu z herbatą z pierwszego zbioru wyróżnia ją mocniejszy smak, ciemnozłota barwa oraz aromat muszkatu.

SKU: Brak danych Kategoria: Tag:

Opis

Herbata czarna Darjeeling Second Flush

Rodzaj: herbata czarna
Kraj pochodzenia: Indie
Region: Darjeeling

Darjeeling Second Flush – skąd pochodzi?

Prowincja Darjeeling, z której pochodzi herbata znajduje się u podnóża Himalajów, w stanie Bengal Zachodni w Indiach. Większość krzewów herbacianych zawdzięcza swoje pochodzenie nasionom „przemyconym” z Chin przez słynnego szkockiego poszukiwacza przygód i botanika Roberta Fortune prawie 200 lat temu. Rozwój upraw następował bardzo szybko. Do 1866 roku w prowincji było już 39 plantacji herbaty o powierzchni 1000 akrów, produkujących 133 000 funtów herbaty. W ciągu następnych dziesięciu lat liczba ogrodów potroiła się, areał wzrósł o 80 procent, a produkcja wzrosła dziesięciokrotnie.

Obecnie Darjeeling ma 87 ogrodów o powierzchni 17 500 hektarów. Gospodarka regionu jest silnie uzależniona od herbaty. Przy uprawie zatrudnione pracuje ponad 52 000 osób, z czego 60 procent to kobiety. Tak duży rozwój przemysłu herbacianego był możliwy dzięki specyficznym warunkom. Chłodny, wilgotny klimat, ciągła mgła i znaczna wysokość wzgórz dochodząca do 2400 m n.p.m zapewniają, że herbata pochodząca z Darjeeling  według wielu jest najlepsza na świecie.

Dlaczego Darjeeling Second Flush?

Darjeeling Second Flush  to indyjska czarna herbata. Jest zbierana podczas okresu drugiego zbioru czyli od maja do września i w porównaniu z herbatą z pierwszego zbioru wyróżnia ją mocniejszy smak, ciemnozłota barwa oraz aromat muszkatu.

Sposób przygotowania

Jedną łyżeczkę herbaty (ok. 3 gramy) należy parzyć w filiżance (150 ml) wody. Liście zalewamy wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza Parzymy przez 2 do 4 minut w zależności od preferencji smakowych. Po tym czasie należy oddzielić liście od naparu. Liście można parzyć dwukrotnie, wydłużając drugie parzenie.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Waga

100g, 50g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Darjeeling Second Flush”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *