Opis
Kawa Etiopia Yirgacheffe
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Yirgacheffe
Gatunek: Arabica
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1800 – 2200 m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: średnia
Profil smakowy: owocowy, czekoladowo-korzenny z cytrusowo-kwiatową kwasowością
Jakość: 86.5 pkt. wg. SCA
Dlaczego Arabica Etiopia Yirgacheffe?
Etiopia jest nie tylko miejscem narodzin kawy, ale największym producentem kawy w Afryce. Chlubi
się również tytułem największego konsumenta w Afryce. Ten egzotyczny naród produkuje jedne z
najbardziej zróżnicowanych i wyrafinowanych kaw na świecie. W Etiopii uprawia się tylko kawę Arabica, ale różnorodność poszczególnych odmian, z których wiele wciąż rośnie dziko i nieodkryta, jest bezkonkurencyjna na całym świecie.
Kawa prawdopodobnie zaczęła być eksportowana z Etiopii już w XVII wieku, choć handel zaczął nabierać znaczenia dopiero w XIX wieku. Natomiast dziś nie można przecenić znaczenia kawy dla gospodarki kraju. Szacuje się, że przemysł kawowy zatrudnia około 15 milionów Etiopczyków, a kawa stanowi blisko 70% wszystkich dochodów z eksportu.
W Etiopii stosuje się trzy „systemy produkcji” kawy. Pierwszy to “kawowe lasy” w których miejscowa ludność zbiera jagody dziko rosnących krzewów. Ogrody kawowe – uprawiane na małych poletkach (zwykle mierzonych raczej krzewami, niż hektarami) wraz z innymi uprawami oraz plantacje kawowe. Zdecydowaną większość kawy w kraju uprawia się w małych ogrodach.
Kawa w Etiopii była tradycyjnie przetwarzana na sucho, ale obróbka mokra staje się coraz bardziej popularne i nawet 50 procent kawy jest przetwarzane w ten sposób. Taka metoda obróbki pozwala podkreślić delikatne, kwiatowe nuty, z których znana jest kawa w tym kraju.
Yirgacheffe jest częścią regionu Sidamo, jednak pochodzące stąd znakomite kawy są tak dobrze znane, że zostały wydzielone jako mikroregion, będący znakiem towarowym rządu Etiopii. Na pierwszy rzut oka wzgórza Yirgacheffe wyglądają na gęsto zalesione, jednak w rzeczywistości to gęsto zaludniony region, a na wzgórzach znajduje się wiele wioskek, w których rośnie „kawa ogrodowa”.
Kawa Arabica Etiopia Yirgacheffe dostępna w naszej palarni to kawa o wyjątkowym smaku i aromacie. Dzięki temu przygotujecie z niej pyszne espresso, jednak swoją dzikość i głębie smaku ujawni parzona przy pomocy metod alternatywnych.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.