Kawa Gwatemala Maragogype

44,00 148,00 

Uprawiana w cieniu bananowców w Nuevo Oriente kawa Gwatemala Maragogype jest w pełni płukana podczas 18-godzinnej fermentacji, a następnie pozostawiana do wyschnięcia w promieniach słońca. Ma delikatną kwasowość przypominającą świeże owoce i ciekawy posmak przypominający migdały.

Najniższa cena ( 23 marca 2025 ): 44,00  SKU: Brak danych Kategoria: Tag:

Opis

Kawa Arabica Gwatemala Maragogype

Kraj pochodzenia: Gwatemala
Region: Nuevo Oriente
Gatunek: Arabica
Odmiana: Maragogype
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1350 – 1500 m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: niska
Profil smakowy: migdały, kakao

Dlaczego Arabica Gwatemala Maragogype?

Kawę do Gwatemali najprawdopodobniej sprowadzili jezuiccy misjonarze wprowadzili, a pierwsze doniesienia o uprawach pochodzą z połowy XVIII wieku. Niemniej jednak, podobnie jak w sąsiednim Salwadorze, kawa stała się ważnym produktem eksportowym w połowie XIX wieku. W drugiej połowie XIX wieku różne programy rządowe miały na celu promowanie kawy jako produktu stymulującego gospodarkę, w tym ogromny program prywatyzacji gruntów zainicjowany przez prezydenta Justo Rufino Barriasa w 1871 r. W wyniku programu powstały duże kawowe plantacje, z których wiele nadal produkują jedne z najlepszych kaw w Gwatemali.

Dzisiaj kawę uprawia się w 20 z 22 departamentów Gwatemali, przy czym powierzchnia upraw to około 270 000 hektarów, z których prawie wszystkie (98%) znajdują się w cieniu.  Na plantacjach uprawia się  prawie wyłącznie Arabiki, ale są również miejsca gdzie rosną świetne Robusty. Ziarna najczęściej obrabia się metodą mokrą, chociaż popularność zdobywa obróbka naturalna i różne metody półmyte.

W  regionie Nuevo Oriente kawę uprawiają prawie wyłącznie drobni producenci. Obecnie praktycznie każda farma na górze stała się jednostką produkującą kawę, a to, co kiedyś było jednym z najbiedniejszych i najbardziej odizolowanych obszarów Gwatemali, tętni życiem i rozwija się. Deszczowe i pochmurne Oriente znajduje się na dawnym pasmie wulkanicznym. Gleba jest zbudowana ze skał metamorficznych, zbilansowanych pod względem minerałów.

Uprawiana w cieniu bananowców w Nuevo Oriente kawa Gwatemala Maragogype jest w pełni płukana podczas 18-godzinnej fermentacji, a następnie pozostawiana do wyschnięcia w promieniach słońca. Ma delikatną kwasowość przypominającą świeże owoce i ciekawy posmak przypominający migdały.

 

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Waga

1000g, 250g, 500g

Stopień zmielenia

Aeropress, Chemex, Drip, Ekspres kolbowy, French Press, Kawiarka, Parzona po turecku, Ziarnista

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa Gwatemala Maragogype”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *