Opis
Herbata zielona Ceylon OPA Imbir i Cytryna
Rodzaj: herbata zielona
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Region: Ceylon
Skład: herbata zielona Ceylon OPA, imbir, ananas, skórka cytryny, aromat
Ceylon OPA Imbir i Cytryna – skąd pochodzi?
Herbata trafiła na wyspę Ceylon już na początku XIX wieku jednak uprawiana była w celach niekomercyjnych. Za ojca przemysłu herbacianego uważa się Szkota Jamesa Taylora, który w 1867 roku założył pierwszą plantację na wyspie, na liczącej 19 akrów posiadłości Loolecondera. Pierwszymi sadzonkami były rośliny pochodzące ze słynnych chińskich regionów herbacianych i Assamu. Już w 1872 Taylor posiadał w pełni wyposażoną fabrykę herbaty, natomiast rok później do Londynu dotarła pierwsza dostawa 10kg herbaty cejlońskiej. Wkrótce, na okolicznych ziemiach zaczęto zakładać kolejne plantacje, a już w 1888 tereny upraw herbaty były większe niż tereny dłużej uprawianej kawy. Pod koniec XIX wieku powierzchnia upraw przekroczyła 400 tys. akrów.
Obecnie plantacje herbaty pokrywają prawie 4% powierzchni kraju, który jest 4 największym producentem herbaty na świecie. Bezpośrednio i pośrednio w przemyśle herbacianym zatrudnionych jest ponad milion mieszkańców Sri Lanki. Uprawiane w centrum wyspy na wysokości od 1200 do 2000 metrów, herbaty cejlońskie przeznaczone są głównie na rynki eksportowe.
Dlaczego herbata zielona Ceylon OPA Imbir i Cytryna?
Zielona herbata Ceylon OPA rośnie na wschodnich zboczach głównych gór Sri Lanki i pochodzi z drzewa Camellia Sinensis. Zbiory przypadają na okres pomiędzy czerwcem, a wrześniem. Sprzyjające warunki klimatyczne nadają naparowi wyjątkowy smak i aromat. Dlatego herbaty pochodzące z tamtego regionu uważa się za jedne z najlepszych na świecie. Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor i aromatyczny, delikatny smak. Rozgrzewające połączenie imbiru i cytryny z kawałkami ananasa powoduje, że jest to doskonała herbata na chłodniejsze dni oraz idealna na wzmocnienie organizmu.
Sposób przygotowania
Łyżeczkę herbaty (ok. 2 gramy) należy parzyć w filiżance (150 ml) wody. Liście zalewamy wodą o temperaturze około 75-80 stopni Celsjusza. Następnie parzymy 1-3 minuty w zależności od preferencji smakowych, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu. Liście można parzyć dwa do trzech razy.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.