Opis
Herbata zielona Ceylon OPA Madagaskar
Rodzaj: herbata zielona
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Region: Ceylon
Skład: herbata zielona Ceylon OPA, skórka pomarańczy, jaśmin, liść maliny, aromat
Ceylon OPA Madagaskar- skąd pochodzi?
Herbata trafiła na wyspę Ceylon już na początku XIX wieku jednak uprawiana była w celach niekomercyjnych. Za ojca przemysłu herbacianego uważa się Szkota Jamesa Taylora, który w 1867 roku założył pierwszą plantację na wyspie, na liczącej 19 akrów posiadłości Loolecondera. Pierwszymi sadzonkami były rośliny pochodzące ze słynnych chińskich regionów herbacianych i Assamu. Już w 1872 Taylor posiadał w pełni wyposażoną fabrykę herbaty, natomiast rok później do Londynu dotarła pierwsza dostawa 10kg herbaty cejlońskiej. Wkrótce, na okolicznych ziemiach zaczęto zakładać kolejne plantacje, a już w 1888 tereny upraw herbaty były większe niż tereny dłużej uprawianej kawy. Pod koniec XIX wieku powierzchnia upraw przekroczyła 400 tys. akrów.
Obecnie plantacje herbaty pokrywają prawie 4% powierzchni kraju, który jest 4 największym producentem herbaty na świecie. Bezpośrednio i pośrednio w przemyśle herbacianym zatrudnionych jest ponad milion mieszkańców Sri Lanki. Uprawiane w centrum wyspy na wysokości od 1200 do 2000 metrów, herbaty cejlońskie przeznaczone są głównie na rynki eksportowe.
Dlaczego herbata zielona Ceylon OPA Madagaskar?
Zielona herbata Ceylon OPA rośnie na wschodnich zboczach głównych gór Sri Lanki i pochodzi z drzewa Camellia Sinensis. Zbiory przypadają na okres pomiędzy czerwcem, a wrześniem. Sprzyjające warunki klimatyczne nadają naparowi wyjątkowy smak i aromat. Dlatego herbaty pochodzące z tamtego regionu uważa się za jedne z najlepszych na świecie. Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor i aromatyczny, delikatny smak. Natomiast jej mieszanka z dodatkiem jaśminu, liści maliny oraz skórki pomarańczy rozkocha swoją subtelnością i rześkością.
Sposób przygotowania
Łyżeczkę herbaty (ok. 2 gramy) należy parzyć w filiżance (150 ml) wody. Liście zalewamy wodą o temperaturze około 75-80 stopni Celsjusza. Następnie parzymy 1-3 minuty w zależności od preferencji smakowych, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu. Liście można parzyć dwa do trzech razy.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.