Genmaicha Japan Style

7,40 14,00 

Genmaicha (co po japońsku oznacza „herbatę z brązowego ryżu”) to cudowny i stosunkowo  mało znany japoński przysmak kulinarny, który oferuje naturalne połączenie skrobi, cukru i orzechowego smaku w łatwym do przygotowania napoju. Herbata daje przyjemny, orzeźwiający napar o lekko pikantnym smaku i orzechowych nutach. Idealna do picia o każdej porze dnia, zwłaszcza do lekkich potraw.

Wyczyść
SKU: Brak danych Kategoria: Tag:

Opis

Herbata zielona Genmaicha Japan Style

Rodzaj: herbata zielona
Kraj pochodzenia: Japonia
Region: Honsiu

Genmaicha Japan Style – skąd pochodzi?

W Kioto Genmaicha była uważana za napój dla biednych rolników i mieszkańców miast, których nie było stać na drogie mieszanki. Niedożywione osoby piły genmaichę, ponieważ jest ona mieszana z prażonym ryżem, dzięki czemu ​​jest prawie tak sycąca, jak niektóre potrawy. Dlatego poszczący mnisi, żołnierze z niewielkimi racjami żywnościowymi i ci, którzy nie mogli tolerować stałego pokarmu podczas rekonwalescencji sięgali po nią jako dobry substytut posiłku.

Kolebką mieszanki jest Kioto. Legenda głosi o plantatorze herbaty, który zmieszał prażony, brązowy ryż (jako wypełniacz) ze swoimi najtańszymi mieszankami, aby biedni ludzie mogli sobie pozwolić na funt „herbaty” i skorzystać z jej dobroczynnych właściwości płynących z witaminy i minerałów.

W dzisiejszych czasach łagodny, trawiasty i orzechowy smak Genmaicha podbił całą populację. Za autentyczną Genmaicha uważa się każdą odmianę zielonej herbaty zmieszanej z brązowym ryżem i prażonej w tradycyjny sposób.

Dlaczego herbata zielona Genmaicha?

Genmaicha (co po japońsku oznacza „herbatę z brązowego ryżu”) to cudowny i stosunkowo  mało znany japoński przysmak kulinarny, który oferuje naturalne połączenie skrobi, cukru i orzechowego smaku w łatwym do przygotowania napoju. Herbata daje przyjemny, orzeźwiający napar o lekko pikantnym smaku i orzechowych nutach.

Genmaicha zawiera bardzo mało kofeiny i jest znacznie mniej kwaśna niż inne herbaty ze względu na skrobię z ryżu. Dlatego można ją pić o każdej porze dnia, nawet późnym wieczorem i w nocy.

Sposób przygotowania

Łyżeczkę herbaty (ok. 3 gramy) należy parzyć w filiżance (150 ml) wody. Liście zalewamy wodą o temperaturze około 75-80 stopni Celsjusza. Parzymy około 1.5 minuty, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu. Liście można parzyć dwa razy, wydłużając drugie parzenie do 2-2.5 minut.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Waga

100g, 50g

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Genmaicha Japan Style”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *