Opis
Herbata zielona Genmaicha Japan Style
Rodzaj: herbata zielona
Kraj pochodzenia: Japonia
Region: Honsiu
Genmaicha Japan Style – skąd pochodzi?
W Kioto Genmaicha była uważana za napój dla biednych rolników i mieszkańców miast, których nie było stać na drogie mieszanki. Niedożywione osoby piły genmaichę, ponieważ jest ona mieszana z prażonym ryżem, dzięki czemu jest prawie tak sycąca, jak niektóre potrawy. Dlatego poszczący mnisi, żołnierze z niewielkimi racjami żywnościowymi i ci, którzy nie mogli tolerować stałego pokarmu podczas rekonwalescencji sięgali po nią jako dobry substytut posiłku.
Kolebką mieszanki jest Kioto. Legenda głosi o plantatorze herbaty, który zmieszał prażony, brązowy ryż (jako wypełniacz) ze swoimi najtańszymi mieszankami, aby biedni ludzie mogli sobie pozwolić na funt „herbaty” i skorzystać z jej dobroczynnych właściwości płynących z witaminy i minerałów.
W dzisiejszych czasach łagodny, trawiasty i orzechowy smak Genmaicha podbił całą populację. Za autentyczną Genmaicha uważa się każdą odmianę zielonej herbaty zmieszanej z brązowym ryżem i prażonej w tradycyjny sposób.
Dlaczego herbata zielona Genmaicha?
Genmaicha (co po japońsku oznacza „herbatę z brązowego ryżu”) to cudowny i stosunkowo mało znany japoński przysmak kulinarny, który oferuje naturalne połączenie skrobi, cukru i orzechowego smaku w łatwym do przygotowania napoju. Herbata daje przyjemny, orzeźwiający napar o lekko pikantnym smaku i orzechowych nutach.
Genmaicha zawiera bardzo mało kofeiny i jest znacznie mniej kwaśna niż inne herbaty ze względu na skrobię z ryżu. Dlatego można ją pić o każdej porze dnia, nawet późnym wieczorem i w nocy.
Sposób przygotowania
Łyżeczkę herbaty (ok. 3 gramy) należy parzyć w filiżance (150 ml) wody. Liście zalewamy wodą o temperaturze około 75-80 stopni Celsjusza. Parzymy około 1.5 minuty, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu. Liście można parzyć dwa razy, wydłużając drugie parzenie do 2-2.5 minut.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.