Ceylon OPA

8,20 15,60 

Zielona herbata Ceylon jest uprawiana na wschodnich zboczach głównych gór Sri Lanki i pochodzi z drzewa Camellia Sinensis. Zbierana jest pomiędzy czerwcem a wrześniem. Sprzyjające warunki klimatyczne nadają naparowi smak i aromat sprawiając, że herbaty pochodzące z tamtego regionu uznawane są za jedne z najlepszych na świecie. Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor i aromatyczny, delikatny smak.

Wyczyść
SKU: Brak danych Kategoria:

Opis

Herbata zielona Ceylon OPA

Rodzaj: herbata zielona
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Region: Ceylon

Ceylon OPA – skąd pochodzi?

Herbata trafiła na wyspę Ceylon już na początku XIX wieku jednak uprawiana była w celach niekomercyjnych.  Za ojca przemysłu herbacianego uważa się Szkota Jamesa Taylora, który w 1867 roku założył pierwszą plantację na wyspie, na liczącej 19 akrów posiadłości Loolecondera. Pierwszymi sadzonkami były rośliny pochodzące ze słynnych chińskich regionów herbacianych i Assamu. Już w 1872 Taylor posiadał w pełni wyposażoną fabrykę herbaty, natomiast rok później do Londynu dotarła pierwsza dostawa 10kg herbaty cejlońskiej. Wkrótce, na okolicznych ziemiach zaczęto zakładać kolejne plantacje, a już w 1888 tereny upraw herbaty były większe niż tereny dłużej uprawianej kawy. Pod koniec XIX wieku powierzchnia upraw przekroczyła 400 tys. akrów.

Obecnie plantacje herbaty pokrywają prawie 4% powierzchni kraju, który jest 4 największym producentem herbaty na świecie. Bezpośrednio i pośrednio w przemyśle herbacianym zatrudnionych jest ponad milion mieszkańców Sri Lanki. Uprawiane w centrum wyspy na wysokości od 1200 do 2000 metrów, herbaty cejlońskie przeznaczone są głównie na rynki eksportowe.

Dlaczego herbata zielona Ceylon OPA?

Zielona herbata Ceylon OPA rośnie na wschod