Kawa Etiopia Agaro Kokola

10,70 92,00 

Kawa speciality pochodząca z regionu Jimma , gdzie rośnie w pobliżu miasta Agaro. Doskonała kawa ze złożonymi niuansami dominującymi w filiżance. Otrzymujemy napój o średniej, cytrusowej kwasowości, pełnym zrównoważonym body, nutach karmelu i czekolady!

Najniższa cena ( 14 lutego 2025 ): 10,70  SKU: Brak danych Kategoria: Tag:

Opis

Kawa Etiopia Agaro Kokola

Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Jimma: Agaro
Gatunek: Arabica
Odmiana: Heirloom
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1975-2100m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Jakość: 87 pkt SCA
Kwasowość: średnia
Profil smakowy: pełny, zrównoważone body, cytryna, grejpfrut, nuty karmelu i mlecznej czekolady

Dlaczego Arabica Etiopia Agaro Kokola?

Etiopia to nie tylko miejsce narodzin kawy, ale także największy producent w Afryce. Szczyci
się również tytułem największego konsumenta w Afryce. Ten egzotyczny naród produkuje kawy przez wieli uważane za najbardziej zróżnicowane i wyrafinowane na świecie. W Etiopii uprawia się tylko kawę Arabica, ale różnorodność poszczególnych odmian, z których znaczna część wciąż rośnie dziko i nieodkryta, jest bezkonkurencyjna na całym świecie.

Kawa etiopska zaczęto eksportować już w XVII wieku, choć handel zaczął nabierać znaczenia dopiero w XIX wieku. Natomiast dziś jej wpływ na gospodarkę jest bardzo dużo. Nawet około 15 milionów Etiopczyków może pracować w przemyśle kawowym, a jej eksport stanowi blisko 70% wszystkich dochodów.

W Etiopii stosuje się trzy „systemy produkcji” kawy. Pierwszy to “kawowe lasy” w których miejscowa ludność zbiera jagody dziko rosnących krzewów. Ogrody kawowe – uprawiane na małych poletkach (zwykle mierzonych raczej krzewami, niż hektarami) wraz z innymi uprawami oraz plantacje kawowe. Zdecydowaną większość kawy w kraju uprawia się w małych ogrodach.

Kawa w Etiopii była tradycyjnie przetwarzana na sucho, ale obróbka mokra staje się coraz bardziej popularne. Nawet 50 procent kawy jest przetwarzane w ten sposób. Taka metoda obróbki pozwala podkreślić delikatne, kwiatowe nuty, z których znana jest kawa w tym kraju.

Agaro Kokola – Najwyższej jakości kawa etiopska

Kawa Etiopia Agaro Kokola rośnie w pobliżu miasta Agaro, w regionia Jimma. Ta wysokiej jakości etiopska kawa to wynik współpracy w ramach Kata Mudaga Union, założonej w 2016 roku.  Głównym celem spółdzielni jest poprawa poziomu życia rolników będących członkami poprzez podniesienie poziomu dochodów gospodarstw, rozwój infrastruktury i edukacji.

Kata Muduga Union działa w oparciu o przejrzysty i przejrzysty model finansowy:

  • 5% ceny całkowitej przeznacza się na wydatki związane z eksportem,
  • 5% całkowitej ceny to prowizja Unii i przeznacza się na wynagrodzenia pracowników oraz inwestycje mające na celu rozwój związku,

Pozostałe 90% całkowitej ceny trafia bezpośrednio do spółdzielni i jest rozdzielane w następujący sposób:

  • Spłata zaległych kredytów bankowych,
  • 70% pozostałych pieniędzy po spłacie pożyczek dzieli się między członków na podstawie ilości kawy dostarczonej do spółdzielni,
  • 30% pieniędzy pozostałych po spłacie kredytów bankowych przeznacza się na projekty społeczne: budowę szkół, budowę dróg, czystą wodę itp.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Waga

1000g, 100g, 250g, 500g, 50g

Stopień zmielenia

Aeropress, Chemex, Drip, Ekspres kolbowy, French Press, Kawiarka, Parzona po turecku, Ziarnista

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa Etiopia Agaro Kokola”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *