Opis
Kawa Etiopia Agaro Kokola
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Jimma: Agaro
Gatunek: Arabica
Odmiana: Heirloom
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1975-2100m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Jakość: 87 pkt SCA
Kwasowość: średnia
Profil smakowy: pełny, zrównoważone body, cytryna, grejpfrut, nuty karmelu i mlecznej czekolady
Dlaczego Arabica Etiopia Agaro Kokola?
Etiopia to nie tylko miejsce narodzin kawy, ale także największy producent w Afryce. Szczyci
się również tytułem największego konsumenta w Afryce. Ten egzotyczny naród produkuje kawy przez wieli uważane za najbardziej zróżnicowane i wyrafinowane na świecie. W Etiopii uprawia się tylko kawę Arabica, ale różnorodność poszczególnych odmian, z których znaczna część wciąż rośnie dziko i nieodkryta, jest bezkonkurencyjna na całym świecie.
Kawa etiopska zaczęto eksportować już w XVII wieku, choć handel zaczął nabierać znaczenia dopiero w XIX wieku. Natomiast dziś jej wpływ na gospodarkę jest bardzo dużo. Nawet około 15 milionów Etiopczyków może pracować w przemyśle kawowym, a jej eksport stanowi blisko 70% wszystkich dochodów.
W Etiopii stosuje się trzy „systemy produkcji” kawy. Pierwszy to “kawowe lasy” w których miejscowa ludność zbiera jagody dziko rosnących krzewów. Ogrody kawowe – uprawiane na małych poletkach (zwykle mierzonych raczej krzewami, niż hektarami) wraz z innymi uprawami oraz plantacje kawowe. Zdecydowaną większość kawy w kraju uprawia się w małych ogrodach.
Kawa w Etiopii była tradycyjnie przetwarzana na sucho, ale obróbka mokra staje się coraz bardziej popularne. Nawet 50 procent kawy jest przetwarzane w ten sposób. Taka metoda obróbki pozwala podkreślić delikatne, kwiatowe nuty, z których znana jest kawa w tym kraju.
Agaro Kokola – Najwyższej jakości kawa etiopska
Kawa Etiopia Agaro Kokola rośnie w pobliżu miasta Agaro, w regionia Jimma. Ta wysokiej jakości etiopska kawa to wynik współpracy w ramach Kata Mudaga Union, założonej w 2016 roku. Głównym celem spółdzielni jest poprawa poziomu życia rolników będących członkami poprzez podniesienie poziomu dochodów gospodarstw, rozwój infrastruktury i edukacji.
Kata Muduga Union działa w oparciu o przejrzysty i przejrzysty model finansowy:
- 5% ceny całkowitej przeznacza się na wydatki związane z eksportem,
- 5% całkowitej ceny to prowizja Unii i przeznacza się na wynagrodzenia pracowników oraz inwestycje mające na celu rozwój związku,
Pozostałe 90% całkowitej ceny trafia bezpośrednio do spółdzielni i jest rozdzielane w następujący sposób:
- Spłata zaległych kredytów bankowych,
- 70% pozostałych pieniędzy po spłacie pożyczek dzieli się między członków na podstawie ilości kawy dostarczonej do spółdzielni,
- 30% pieniędzy pozostałych po spłacie kredytów bankowych przeznacza się na projekty społeczne: budowę szkół, budowę dróg, czystą wodę itp.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.