Kawa Etiopia Guji

11,20 96,00 

Kawa Etiopia Guji zachwyci nas swoją czekoladową słodyczą i owocowymi nutami. To kawa, która świetnie sprawdzi się we wszystkich metodach przelewowych takich jak Chemex, czy Drip. Natomiast parzona we french pressie kub w kawiarce pokaże swoje inne oblicze.

Najniższa cena ( 14 lutego 2025 ): 11,20  SKU: Brak danych Kategoria: Tag:

Opis

Kawa Etiopia Guji

Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia: Guji
Gatunek: Arabica
Odmiana: Heirloom
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1850 -2000m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: średnia
Profil smakowy: średnie body,czekolada, cytryna, jaśmin

Dlaczego Arabica Etiopia Guji?

Etiopia to miejsce narodzin kawy oraz największy producent w Afryce. Jej mieszkańcy są także największym konsumentem na “Czarnym Lądzie”.  Etiopskie kawy uważane są przez wielu ekspertów za najbardziej zróżnicowane i wyrafinowane na świecie. W tym kraju uprawia się jedynie kawę Arabica, ale różnorodność poszczególnych odmian, z których znaczna część wciąż rośnie dziko, jest bezkonkurencyjna na całym świecie.

Kawę etiopską zaczęto eksportować już w XVII wieku, choć  dopiero w XIX wieku handel nią zaczął znacząco zyskiwać na wartości. Natomiast dziś wpływ eksportu na gospodarkę pańśtwa jest bardzo duży. Nawet około 15 milionów Etiopczyków może pracować w przemyśle kawowym, a jej eksport stanowi blisko 70% wszystkich dochodów.

W Etiopii praktykowane są trzy „systemy produkcji” kawy. Pierwszy to “kawowe lasy” w których miejscowa ludność zbiera jagody dziko rosnących krzewów. Ogrody kawowe – uprawiane na małych poletkach (zwykle mierzonych raczej krzewami, niż hektarami) wraz z innymi uprawami oraz plantacje kawowe. Zdecydowaną większość kawy w kraju uprawia się w małych ogrodach.

Kawę w Etiopii tradycyjnie przetwarzano na sucho, ale obróbka mokra staje się coraz bardziej popularna. Nawet 50 procent kawy obecnie przetwarza się w ten sposób. Dzięki tej metodzie obróbki możliwe jest podkreślenie delikatnych, kwiatowych nuty, z których znana jest kawa w tym kraju.

Etiopia Guji – ciekawa alternatywa

Kawę z regionu Guji przez długi czas zaliczano do kaw z całego regionu Yirgacheffe. Natomiast  zanim Yirgacheffe stało się oddzielnym regionem, kawy te były mieszane z kawą pochodzącą z szerokiego obszaru geograficznego, który obejmował znaczną część środkowo-południowej Etiopii pod nazwą „Sidamo”. Dopiero powstanie Guji jako samodzielnego regionu w 2002, spowodowało, że również kawę zaczęto traktować oddzielnie. Pomimo wcześniejszych praktyk kawy Guji są powszechnie uznawane za różne od Yirgacheffe i Sidamo dzięki unikalnym, lokalnym odmianom i mikroklimatowi.

Kawa Etiopia Guji zachwyci nas swoją  czekoladową słodyczą i owocowymi nutami. To kawa, która świetnie sprawdzi się we wszystkich metodach przelewowych takich jak Chemex, czy Drip. Natomiast parzona we french pressie kub w kawiarce pokaże swoje inne oblicze.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Waga

1000g, 100g, 250g, 500g, 50g

Stopień zmielenia

Aeropress, Chemex, Drip, Ekspres kolbowy, French Press, Kawiarka, Parzona po turecku, Ziarnista

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa Etiopia Guji”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *