Opis
Kawa Etiopia Guji
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia: Guji
Gatunek: Arabica
Odmiana: Heirloom
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1850 -2000m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: średnia
Profil smakowy: średnie body,czekolada, cytryna, jaśmin
Dlaczego Arabica Etiopia Guji?
Etiopia to miejsce narodzin kawy oraz największy producent w Afryce. Jej mieszkańcy są także największym konsumentem na “Czarnym Lądzie”. Etiopskie kawy uważane są przez wielu ekspertów za najbardziej zróżnicowane i wyrafinowane na świecie. W tym kraju uprawia się jedynie kawę Arabica, ale różnorodność poszczególnych odmian, z których znaczna część wciąż rośnie dziko, jest bezkonkurencyjna na całym świecie.
Kawę etiopską zaczęto eksportować już w XVII wieku, choć dopiero w XIX wieku handel nią zaczął znacząco zyskiwać na wartości. Natomiast dziś wpływ eksportu na gospodarkę pańśtwa jest bardzo duży. Nawet około 15 milionów Etiopczyków może pracować w przemyśle kawowym, a jej eksport stanowi blisko 70% wszystkich dochodów.
W Etiopii praktykowane są trzy „systemy produkcji” kawy. Pierwszy to “kawowe lasy” w których miejscowa ludność zbiera jagody dziko rosnących krzewów. Ogrody kawowe – uprawiane na małych poletkach (zwykle mierzonych raczej krzewami, niż hektarami) wraz z innymi uprawami oraz plantacje kawowe. Zdecydowaną większość kawy w kraju uprawia się w małych ogrodach.
Kawę w Etiopii tradycyjnie przetwarzano na sucho, ale obróbka mokra staje się coraz bardziej popularna. Nawet 50 procent kawy obecnie przetwarza się w ten sposób. Dzięki tej metodzie obróbki możliwe jest podkreślenie delikatnych, kwiatowych nuty, z których znana jest kawa w tym kraju.
Etiopia Guji – ciekawa alternatywa
Kawę z regionu Guji przez długi czas zaliczano do kaw z całego regionu Yirgacheffe. Natomiast zanim Yirgacheffe stało się oddzielnym regionem, kawy te były mieszane z kawą pochodzącą z szerokiego obszaru geograficznego, który obejmował znaczną część środkowo-południowej Etiopii pod nazwą „Sidamo”. Dopiero powstanie Guji jako samodzielnego regionu w 2002, spowodowało, że również kawę zaczęto traktować oddzielnie. Pomimo wcześniejszych praktyk kawy Guji są powszechnie uznawane za różne od Yirgacheffe i Sidamo dzięki unikalnym, lokalnym odmianom i mikroklimatowi.
Kawa Etiopia Guji zachwyci nas swoją czekoladową słodyczą i owocowymi nutami. To kawa, która świetnie sprawdzi się we wszystkich metodach przelewowych takich jak Chemex, czy Drip. Natomiast parzona we french pressie kub w kawiarce pokaże swoje inne oblicze.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.